Hoogzwanger: tekenen dat de bevalling nabij is
Als je hoogzwanger bent, kijk je waarschijnlijk ontzettend uit naar de komst van je baby. Hoe zal hij of zij eruit zien en hoe zal het leven zijn met je kleintje erbij?
Maar de kans is ook groot dat je he-le-maal klaar bent met zwanger zijn. Voor je gevoel duurt het al jaren en je wilt waarschijnlijk ook gewoon je lichaam ‘terug’.
Hoogzwanger en de bevalling nabij
In de laatste weken van je zwangerschap ga je waarschijnlijk op zoek naar tekenen die je vertellen dat de bevalling nabij is. Maar waar moet je precies op letten?
Nesteldrang
De babykamer moet zo snel mogelijk af en het huis moet zo schoon mogelijk zijn voor de komst van je baby. Je voelt je onrustig als er nog dingen op de to-do lijst staan je checkt deze regelmatig. Nesteldrang komt bij elke aanstaande moeder in andere mate voor, maar veel zwangere vrouwen geven aan dat dit vanaf week 30 een dingetje wordt, dat steeds meer toeneemt naarmate de geboorte in zicht komt.
Je baby daalt in
Je baby heeft steeds minder ruimte in jouw buik, en daalt daarom steeds verder in met z’n koppie. De verloskundige zal dit kunnen voelen bij de afspraken die je met haar hebt. Wanneer een baby indaalt, is bij elke zwangerschap anders. Soms liggen baby’s rond 30 weken al klaar om geboren te worden; anderen dalen pas in op het moment dat de bevalling is begonnen. Geen zorgen dus!
Extreme moeheid
Zwanger zijn is vermoeiend. Je wordt steeds groter en inmobieler. Naarmate de bevalling in zicht komt, zal je merken dat je steeds meer moe wordt. Geef hier aan over, want je weet nooit of je dutje misschien voorlopig de laatste is!
Toenemende harde buiken
Naarmate je langer zwanger bent, zal je misschien merken dat je vaker last hebt van Braxton-Hicks contractions; ook wel harde buiken genoemd. Dit zijn eigenlijk een soort ‘oefenweeën’, waarbij de baarmoeder zich voorbereidt op de bevalling. Verdwijnen de harde buiken na een paar minuten ook weer en nemen ze niet toe in hevigheid? Dan is er niet veel aan de hand. Als ze echter steeds vaker komen en ze doen gaandeweg meer pijn, dan is je bevalling misschien nabij!
Gewrichts- en rugpijn
Door de hormonen worden je gewrichten en wervels soepeler. Dit zorgt ervoor dat je baby makkelijker naar buiten kan. Het kan echter ook zorgen voor vervelende rugpijn, die toeneemt naarmate de bevalling dichterbij komt.
Diarree
Veel vrouwen die hoogzwanger zijn geven aan dat ze vlak voor de bevalling last hebben van diarree. Dit komt door een hormoonschommeling die zich vlak voor de bevalling voordoet. Geen zorgen dus, diarree kan een teken zijn dat de bevalling nabij is. En dan ben je ook mooi alvast naar het toilet geweest!
Stagnerende gewichtstoename
Naarmate je langer zwanger bent, zal je merken dat je gewicht toeneemt. Dit kan voor aanstaande moeders tot onrust leiden, maar maak je hier niet teveel zorgen over. Een toename van gewicht van gemiddeld 12 kilo hoort erbij. Zodra hoogzwanger bent en de bevalling nabij is, zal je merken dat die gewichtstoename juist stopt. Sommige vrouwen vallen zelfs weer wat af!
Toenemende afscheiding en de slijmprop
Veel zwangere vrouwen merken een toename in vaginale afscheiding als ze hoogzwanger zijn. Dit kan een teken zijn dat de bevalling nabij is. Als je opeens heel veel afscheiding verliest, en dit is gemengd met een klein beetje bloed, heb je misschien te maken met de slijmprop. De bevalling is dan in zicht!
De vliezen breken
Als je vliezen breken, is de bevalling zeker nabij. Omdat de kans op infectie na het breken van vliezen groter is, wordt geadviseerd dat alle vrouwen binnen 72 uur bevallen. Hoewel je bij het breken van vliezen misschien denkt aan een vloedgolf van water, is dit in de praktijk vaak niet zo. Het kan ook een beetje ‘lekken’, waarbij het verschil tussen afscheiding of urine soms moeilijk te bepalen is. Probeer wat van het vocht op te vangen. Is het helder van kleur en ruikt het zoet? Dan is het vruchtwater.
Bevallingsverhaal Manon: ‘Ik ging in een kwartier van 4 naar 10 centimeter ontsluiting’