Zo herken je hooggevoeligheid of hypersensitiveit bij je kind
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 1 op de 5 kinderen hooggevoelig zijn. Dit is ongeveer 20%.
Maar wat betekent hooggevoeligheid of hypersensitiveit eigenlijk? Hoe herken je het bij je kind en hoe kan je er als ouder het beste mee omgaan? Wij zochten het uit.
Wat is hooggevoeligheid of hypersensitiviteit precies?
Vooropgesteld is het belangrijk te weten dat hooggevoeligheid en hypersensitiviteit hetzelfde betekenen. Er zit tussen deze twee benamingen geen verschil.
Ook is het belangrijk om je te beseffen dat hooggevoeligheid geen stoornis is in gedrag, zoals ADHD of Autisme. In deze gevallen verschaft een psychiater of kinderarts een diagnose; in het geval van hooggevoeligheid niet. Dit is een karaktereigenschap.
Vaak wordt gedacht dat kinderen angstig of lastig zijn, maar in werkelijkheid hebben hooggevoelige kinderen meer moeite met het verwerken van prikkels. Ze zijn gevoeliger en denken langer na over dingen. Een hooggevoelig kind raakt sneller overspoeld door emoties, want hij of zij heeft meer tijd nodig om hetgeen wat ze zien, voelen en horen te verwerken. Hierdoor kan het kind soms afwezig, angstig of stil overkomen.
Er zijn echter ook positieve kenmerken op te noemen van kinderen die hooggevoelig zijn. Zo zijn ze namelijk vroeg wijs, heel creatief en slim!
Hoe herken je hooggevoeligheid ?
Bij het spotten van kenmerken van hooggevoeligheid, is het goed om te beseffen dat elk kind uniek is, en op zijn of haar eigen manier reageert op mensen en situaties. Wel zijn er meerdere kenmerken die kunnen wijzen op hooggevoeligheid:
Nieuwsgierig en bedachtzaam
Kenmerkend voor kinderen met hypersensitiviteit is dat ze vrij bedachtzaam zijn. Waar het ene kind in een luttele seconde een boom in klimt, zal een hooggevoelig kind eerst meerdere afwegingen maken.
Ook zal een hooggevoelig kind nieuwsgieriger zijn. Dit komt tot uiting door het stellen van veel vragen over minder voor de hand liggende zaken, waar eerst veel over is nagedacht.
Intens en intuïtief
Kinderen met hooggevoeligheid kunnen enorm verdrietig zijn, heel erg blij of juist heel erg kwaad. Er is vaak sprake van uitersten. Dit komt omdat het kind vaak reageert vanuit emotie en intuïtie.
Perfectionistisch
Perfectionisme kan voorkomen bij hooggevoelige kinderen. Ze hebben enorm oog voor detail en hebben niet zelden last van faalangst. Dit kan ontstaan door het over-analyseren van situaties.
Prikkelgevoelig en opmerkzaam
Hoogsensitieve kinderen kunnen heftig reageren op prikkels van buiten af. Dit kunnen harde geluiden zijn, onverwachtse gebeurtenissen en schrikken snel. Ze zijn gevoelig voor pijn en veranderingen in kleuren, smaken of geluiden vallen snel op/
Gevoelig voor stemmingen van anderen
Kinderen met hypersensitiviteit zijn heel erg gevoelig voor de stemming van anderen en laten hun gemoedstoestand daar snel door bepalen. Ze zijn heel empatisch en kunnen zich daardoor goed verplaatsen in andermans emotie.
Moeite met verrassingen en veranderingen
Hooggevoelige kinderen houden in zekere mate van routine en regelmaat. Ze kunnen slecht uit de voeten met verrassingen en veranderingen, zoals een verhuizing of een nieuwe groep of klas op school.
Omgaan met hooggevoeligheid
Als ouders kan het soms lastig zijn om een hooggevoelig kind goed te kunnen begeleiden. Hierbij een paar punten van aandacht:
1. Zorg voor rust en regelmaat. Bereid je kind zoveel mogelijk voor op mogelijke veranderingen
2. Wees geduldig. Je kind heeft waarschijnlijk wat langer de tijd nodig om prikkels te verwerken
3. Bouw genoeg rust in. Omdat je kind heftiger reageert op meerdere prikkels, is een volgestopte agenda niet wenselijk
4. Toon begrip. Het is belangrijk dat je kind weet dat je hem of haar probeert te begrijpen. Neem de tijd voor vragen die je krijgt en vraag aan je kind hoe het zich voelt.
Lees ook:
- Een veilige hechting; waarom is het zo belangrijk voor je kind?
- Mogelijke tekenen dat je kind een vorm van autisme heeft