Dit trucje laat zien wat jouw hooggevoelige kind overprikkelt (en wat juist niet)
Als je een hooggevoelig kind hebt, weet je dat hij of zij sneller dan andere kinderen overprikkeld raakt van bepaalde geluiden of situaties, maar welke dat precies zijn? Dat is vaak lastig te voorspellen. Ook voor je kind is dit moeilijk inschatten. Met dit handige trucje kan je er op een fijne manier achter komen wat je kind nou overprikkelt. En: wat juist niet.
Zo kom je er spelenderwijs en met het stellen van vragen achter welke situaties niet prettig zijn voor je kindje. Wat te veel is en waar het juist weer van oplaadt.
Trucje voor hooggevoelige kinderen
Kies een rustig moment uit waarop je in gesprek kan gaan met je kind, zonder afleiding en dus onnodige andere prikkels. Het trucje voor hooggevoelige kinderen gaat als volgt: zet een emmertje en een beker klaar op het aanrecht. Zorg ervoor dat je kind bij de kraan kan. Het emmertje wordt door middel van het beantwoorden van jouw vragen gevuld. Natuurlijk kan het zijn dat het emmertje op een gegeven moment overloopt. Je kind ziet op die manier wat er gebeurt als het zelf overprikkeld raakt en zijn of haar figuurlijke emmertje overloopt. De emmer en het water staan dan ook symbool voor je kind dat overprikkeld raakt van bepaalde situaties. Zo is het voor je kind makkelijker te begrijpen wat er met hem of haar gebeurt op het moment dat alles even te veel wordt.
Begin met het stellen van simpele vragen. Vraag bijvoorbeeld waar je kind boos om kan worden. Of verwijs naar situaties op school: wat vind je niet leuk op school? En vraag dan door: zijn er dingen waar je je zorgen om maakt? Bij elk antwoord bepaalt je kind de mate van overprikkeling: doet het een volle beker water in de emmer (dat betekent dus veel prikkels) of maar een klein laagje. Uiteindelijk kan de emmer overstromen.
Maar ook omgekeerd werkt deze methode. Waar komt je kind van tot rust? Wat vindt het fijn om te doen na een drukke dag? Op elke manier wil je kind thuiskomen na een dag op school? Eerst met een boekje op de bank of even met iemand of iets knuffelen? Voor elk antwoord gaat er een hoeveelheid water uit de emmer. Zo ziet je kind goed wat het doet om even een rustmoment te nemen.
Een laagje water in de emmer
Blijft er een laagje water over in de emmer? Dat is helemaal niet erg: je kind kan deze prikkels namelijk aan. Komt er meer water bij, dan moet er daarna ook weer wat water uit. De emmer hoeft nooit leeg te zijn (mag wel) en hoeft niet vol te raken. En wanneer dat gebeurt, weten jullie nu beter wat je eraan kan doen om wat water uit de emmer te krijgen. Een prachtige manier die laat zien wat jouw hooggevoelige kind nodig heeft.