Hoofdpijn tijdens de zwangerschap: wat kun je ertegen doen?
Een bonkend gevoel of een zeurende pijn in je hoofd, oftewel hoofdpijn. Een zwangerschap gaat samen met kwaaltjes en ongemakken. En sommige zwangere vrouwen kunnen in het eerste trimester en derde trimester last hebben van hoofdpijn.
Wanneer kan hoofdpijn tijdens de zwangerschap de kop opsteken?
In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken wanneer je last hebt van hoofdpijn. Behalve het feit dat het heel vervelend en pijnlijk is, is het vaak onschuldig. Hieronder staan een aantal redenen wat de hoofdpijn kan veroorzaken en de fases in je zwangerschap dat het kan opkomen.
Oorzaak
Waarom een persoon hoofdpijn krijgt, kan veel verschillende redenen hebben. Vaak heeft het iets te maken met vermoeidheid, misselijkheid, uitdroging, honger, spanning, verandering in hormonen of een depressie.
Maar ook een te lage bloeddruk of een slechte houding kan zorgen voor hoofdpijn. Helaas krijgen veel zwangere vrouwen te maken met deze laatste twee punten.
Soorten hoofdpijn tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap hebben de meeste vrouwen te maken met spanningshoofdpijn of migraine. Spanningshoofdpijn is een drukkende of constante doffe pijn aan beide kanten van je hoofd en nek. Deze hoofdpijn krijg je vaak als je slecht hebt geslapen, een sterke stijging van de hormonen maar ook door een cafeïne-ontwenning.
Migraine is een heftigere pijn. Meestal is het een sterk kloppende pijn aan één kant van je hoofd en gaat het gepaard met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht, geur en hard geluid.
13x (smerige) zwangerschapskwaaltjes waar niemand over praat
Eerste trimester
Tijdens het eerste trimester hebben zwangere vrouwen de meeste kans op spanningshoofdpijn. Dit komt door de verandering van de hormoonhuishouding. Als je gevoelig bent voor dit type hoofdpijn dan is de kans groot dat je er tijdens je zwangerschap vaker last van krijgt.
Derde trimester
Wanneer je hoofdpijn ervaart tijdens je derde trimester, kan dit duiden op een verkeerde houding van je lichaam. Je draagt in deze tijd flink wat extra kilo’s met je mee. Hierdoor ben je geneigd om je houding te veranderen (op verkeerde wijze) en het gevolg hiervan is hoofdpijn. Let daarom altijd goed op je houding, een fysiotherapeut kan eventueel helpen om deze te verbeteren.
Deze 12 kruiden werken goed tegen veelvoorkomende kwaaltjes (zoals hoofdpijn)
Zwangerschapsvergiftiging
Wanneer je tijdens je tweede of derde trimester last hebt van hevige en langdurige hoofdpijn kan dit wijzen op zwangerschapsvergiftiging, oftewel pre-eclampsie. Naast de pijn heb je dan waarschijnlijk ook een te hoge bloeddruk in combinatie met eiwit in je urine.
Wanneer dit het geval is kan een arts je bloeddruk opmeten en op basis daarvan vaststellen of je zwangerschapsvergiftiging hebt.
7 x signalen die erop kunnen wijzen dat je een zwangerschapsvergiftiging hebt
Medicijnen tegen hoofdpijn
Tijdens de zwangerschap moet je goed opletten welke medicijnen je nog wel en niet mag gebruiken. Je hebt nu een baby in je buik en veel stoffen in medicijnen kunnen gevaarlijk zijn voor je kind. Zo ook zijn de bekende tabletten als ibuprofen en aspirine gevaarlijk voor je ongeboren kind.
Paracetamol mag je wel gebruiken tijdens je zwangerschap, maar met mate. Je mag niet langer dan een week paracetamol slikken en niet meer dan vier tabletten per dag. Lees voor gebruik de bijsluiter goed. Raadpleeg eerst altijd je arts of verloskundige wanneer je gebruikt wilt maken van bepaalde medicijnen.
Wat je er tegen kunt doen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dat geldt ook voor hoofdpijn tijdens de zwangerschap. Daarom hier enkele tips:
- Voorkom uitdroging. Uitdroging zorgt voor hoofdpijn, drink daarom twee liter vocht per dag om uitdroging én hoofdpijn te voorkomen.
- Vermijd bepaald eten en drinken. Sommige soorten voedingsmiddelen kunnen hoofdpijn juist triggeren, zoals chocolade, oude kaas, alcohol (wat sowieso niet geconsumeerd mag worden tijdens de zwangerschap) en voorbewerkt vlees. Het is dus beter om deze dan niet te eten.
- Niet roken. Roken is een belangrijke trigger van pijn. Daarnaast kan roken de groei en verstandelijke ontwikkeling van het kind beïnvloeden.
- Sla geen maaltijden over. Door regelmatig te eten houd je je bloedsuikerspiegel op pijl. Een lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt hoofdpijn. Let wel, door directe suikers te consumeren zal de pijn alleen maar erger worden.
- Beweeg voldoende. Door af en toe naar buiten te gaan om een frisse neus te halen blijf je in beweging. Daarnaast doet frisse buitenlucht wonderen voor hoofdpijn. Door voldoende te bewegen verminder je stress en slaap je beter, wat kan zorgen voor minder pijn.
- Zorg voor voldoende rust en slaap. Vermoeidheid kan zorgen voor hoofdpijn. Luister goed naar je lichaam tijdens je zwangerschap. Ben je moe? Neem dan wat rust. Vermijd daarnaast spanning en stress, dit zijn factoren die vrijwel direct zorgen voor pijn in het lichaam.
Lees ook: