7 tekenen dat jouw kind last heeft van hoofdluizen
Vrijwel ieder kind krijgt er vroeg of laat mee te maken: luizen. No worries, hoofdluizen zijn goed te bestrijden, vooral als je er op tijd bij bent. Aan deze 7 tekenen kun je hoofdluis herkennen bij je kind.
Geen slechte hygiëne
Laten we eerst even voorop stellen dat luizen bij ieder kind kunnen voor komen. Het jeukt en is erg vervelend. Maar het zegt niets over de hygiëne. Luizen houden juist vooral van schoon haar.
Hoofdluis herkennen
– Luizen zijn zo klein als speldenknoppen
– De eitjes zijn wit tot gelig en lijken op haarroos
– Ze zijn vaak grijs maar zien er lichter uit op blond haar en donkerder bij brunettes.
Er wordt vaak gezegd dat jeuk een goed teken van luizen is. Maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Aan de volgende tekenen kun je ook herkennen of je kind last heeft van hoofdluis.
1. Je ontvangt een brief van school
Oh, oh een briefje dat er hoofdluis is geconstateerd op school. Gelukkig zijn luizen redelijk onschuldige beestjes. Maar vanaf nu is het wel handig om extra alert te zijn. Heb je het idee dat jouw kind nog geen last heeft van hoofdluizen? Geef hem of haar dan wel het advies mee om accessoires als petjes en mutsjes niet de delen met andere kinderen. En ook niet de koppies tegen elkaar te houden met andere kinderen. Luizen kunnen niet vliegen of springen maar lopen wel over.
2. Jouw kind zit constant te krabben
Een jeukende hoofdhuid is erg vervelend. De jeuk wordt veroorzaakt door het speeksel van de luizen. Dit zorgt voor een allergische reactie en jeuk bij je kind. Hoewel luizen vaak in een adem genoemd worden met jeuk, is dit niet het meest betrouwbare signaal. De jeuk begint vaak pas twee tot zes weken nadat de luizen in het haar terecht zijn gekomen.
LEES OOK: Help! Het vriendje van mijn kind heeft luizen
3. Je kind heeft moeite met slapen
Hoofdluizen zijn echte nachtdiertjes: ‘s avonds en ‘s nachts zijn ze het meest actief. Hierdoor kan jouw kind meer last hebben van jeuk en moeilijker in slaap vallen. Als je merkt dat jouw zoon of dochter onrustig slaapt, kun je even zijn of haar hoofdhuid controleren op luizen.
4. Je kind lijkt haarroos te hebben, maar het komt niet los van de hoofdhuid
Neten lijken op haarroos. Maar waar haarroos met krabben loskomt van de hoofdhuid, blijven neten zitten. De neten kunnen eruit zien als zandkorreltjes in het haar. Maar ze zijn dus een stuk lastiger uit het haar te halen.
5. Je vindt kleine rode bultjes in de halslijn
Merk je dat jouw kind last heeft van huiduitslag op rond de nek, hoofdhuid, oren en schouders? Rode bultjes op deze plekken zijn een teken dat de huid geïrriteerd is.
LEES OOK: Interview: Maaike Martens (Ursula) over het succes van de Luizenmoeder
6. De lymfeklieren zijn opgezwollen
Als jouw kind plekjes op de huid heeft opengekrabd, kunnen er infecties ontstaan. Het kan zo zijn dat de lymfeknopen achter de oren en in zijn of haar nek gevoelig en gezwollen zijn. Breng in dit geval een bezoekje aan de huisarts. Je kind kan een antibioticakuurtje krijgen om de boel te genezen.
7. Je ziet de luizen zitten
Hoofdluis herkennen is nog best een pittig klusje. Ze zijn ontzettend klein en de eitjes zijn nauwelijks te zien. Gelukkig is er een manier om te controleren op luizen. Dit doe je door de natte haren van je kind door te kammen. Gebruik hiervoor een speciale netenkam of een kam met erg fijne tanden. Zo krijg je goed grip op de luizen en eitjes. Kam het haar vanaf de hoofdhuid naar de haarpunten. Check na elke pluk of er luizen op de kam achterblijven. Een vergrootglas is hierbij geen overbodige luxe.
Hoofdluizen gevonden, wat nu?
Geen paniek. Kam het haar van je kind twee weken lang elke dag door met een netenkam. Doe dit het liefst twee keer per dag. Daarnaast kunt je ook nog een antiluizenlotion of antiluizenshampoo gebruiken. Deze zijn te koop bij de drogist. Breng ook de juf of meester, de kinderopvang en ouders van vriendjes op de hoogte dat jouw kind luizen heeft.