Feit of fabel? Honden voelen aan dat hun baasje zwanger is (met ervaringsverhalen)
Je hoort het misschien wel eens om je heen: vrouwen die zwanger zijn en merken dat hun hond ander gedrag vertoont. Heel beschermend gedrag of ze worden opeens heel knuffelig. Sommige mensen denken zelfs dat de hond eerder aanvoelt wanneer het baasje zwanger is, dan de vrouw in kwestie zelf.
Wij vroegen ons af of dit feiten of fabels zijn en zochten het uit. Ook spraken we met een paar zwangere hondenbaasjes over hun ervaring met viervoeters en zwangerschap.
Sandra (35): “Zwanger worden was voor ons niet vanzelfsprekend. Ik was er dan ook helemaal niet mee bezig dat ik dit keer eventueel wél zwanger kon zijn. Tot mijn hond Boris opeens opvallend gedrag vertoonde. Elke keer dat ik op de bank ging zitten, kwam hij bij me liggen. Daarvoor deed hij dat eigenlijk nooit, het liefst lag hij lekker in z’n mand. En steeds legde hij een poot of zijn kop tegen mijn buik aan. Toen ik een paar weken later (!) steeds vaker misselijk was, wist ik eigenlijk genoeg. En ja hoor: ik had een positieve test in handen. Boris wist dit dus al de hele tijd.”
Feit of fabel: honden voelen aan dat hun baasje zwanger is
Dit is een feit! En heel vaak voelt een hond dit dus al vaker aan dan de zwangere vrouw zelf. Dit komt doordat zwangere vrouwen hormonale veranderingen doorgaan. Bij een prille zwangerschap neemt het hormoon HCG enorm toe. Dit is ook het hormoon dat in je urine terecht komt en daardoor je dus een zwangerschapstest kan doen. Bovendien stijgt het hormoon progesteron wat terecht komt in je urine en zweet. Honden ruiken dit en dat kan het gedrag van het beestje veranderen. Zo kan het zijn dat je hond erg beschermend wordt naar jou en de baby toe.
Een andere oorzaak van het gedrag van de hond kan zijn dat hij of zij aanvoelt dat jullie ander gedrag vertonen. Soms heb je dat zelf niet eens door. Maar als je zwanger bent, voel je toch in een keer een hele verantwoordelijkheid. En daarbij ben je misschien sneller moe, rust je wat vaker uit of ben je een stuk meer thuis. Ook je partner kan zich onbewust anders gaan gedragen omdat er een baby op komst is. Dat zorgt voor extra spanning in huis en de hond merkt dit ook.
Natasja (38): “Tijdens mijn zwangerschap mocht niemand bij me in de buurt komen, als het aan mijn hond Bo lag. Al sinds het prille begin was hij waakzaam en heel beschermend. Af en toe werd het wel een beetje té: zelfs mijn partner mocht me dan niet meer gedag zeggen. Gelukkig is Bo weer wat rustiger geworden sinds de baby er is. Al is hij nog wel altijd op zijn hoede als er bezoek bij de baby komt dat hij niet kent.”
Ander gedrag vertonen
Sommige honden zijn niet beschermend, maar trekken zich juist wat meer terug. Het kan zelfs voorkomen dat een hond zijn eetlust (voor even) verliest of juist heel erg fel wordt. Soms te fel, bijvoorbeeld naar bezoek, de kraamverzorgende of zelfs naar de partner van de zwangere of pas bevallen vrouw. Als dit gedrag blijft of zodra je merkt dat het uit de hand zou kunnen lopen, is het slim om hulp in te schakelen van een professional. Zodat iedereen, inclusief de fluffy viervoeter, kan gaan genieten van de nieuwe aanwinst in het gezin.
Dit is de beste manier om je hond kennis te laten maken met je pasgeboren baby