Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwanger 24 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap: symptomen en tips om ermee om te gaan

Je bloeddruk kan tijdens de zwangerschap nog weleens schommelen. Het is daarom ook fijn dat dit tijdens de controles goed in de gaten wordt gehouden. En dat is niet zonder reden, want zowel een te hoge als een te lage bloeddruk heeft zo zijn gevolgen.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Bloeddruk controleren

De verloskundige controleert je bloeddruk bij elke afspraak. Dat is niet voor niks, je bloeddruk kan namelijk opeens hoger worden. De gemiddelde bloeddruk is volgens Thuisarts 120/90. Het eerste getal is de bovendruk, het tweede getal is de onderdruk. Tijdens de zwangerschap wordt je bloeddruk goed in de gaten gehouden, met name de onderdruk is belangrijk.

Als jouw onderdruk tussen de 90 en 95 uitkomt, dan is de kans iets groter dat je daarmee problemen krijgt tijdens de zwangerschap. Is de onderdruk hoger dan 95, dan gaat de verloskundige dit overleggen met de gynaecoloog.

Meestal merk je niet zo goed als je met een hoge bloeddruk te maken hebt, tenzij je er misselijk door bent en moet overgeven. Dan kun je zwangerschapsvergiftiging hebben, wat ernstige gevolgen kan hebben. Ook kan het gebeuren dat je baby te weinig voedingstoffen krijgt, waardoor hij minder goed kan groeien. Bij beide gevallen word je doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Oorzaak hoge bloedruk tijdens zwangerschap

De oorzaak van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel vermoeden ze dat het te maken heeft met de placenta, bijvoorbeeld door de stoffen die eruit komen, hoe je bloedvaten hierop reageren. Ook kan het komen doordat een hoge bloeddruk vaker voorkomt in je familie.

Daarnaast is de kans op een hoge bloeddruk groter als je diabetes, een nierziekte of hart of bloedvatenziekte hebt. Ook heb je meer kans op een hoge bloeddruk als je 35 jaar of ouder bent, je zwanger bent van een meerling, je voor je zwangerschap al een hoge bloeddruk had of als je te zwaar bent.

Behandeling bij een hoge bloeddruk

Als je tijdens je zwangerschap een hoge bloeddruk hebt, kom je vaker op controle bij de verloskundige of gynaecoloog, waar elke keer je bloeddruk wordt gemeten. Ook wordt je urine onderzocht, waarin wordt gekeken of er te veel eiwitten zijn. Als dat zo is, kan dat betekenen dat je nieren helaas minder goed werken.

Ook kun je medicijnen krijgen die je bloeddruk verlagen. Deze medicijnen kun je veilig gebruiken. Daarnaast kan het zijn dat je eerder moet bevallen als je een te hoge bloeddruk hebt. Bij elke afspraak bekijkt de verloskundige of gynaecoloog of het verstandig is om te wachten of om eerder te bevallen. Als het kan, dan probeert de verloskundige of gynaecoloog te wachten tot minimaal 37 weken.

Wat doen bij een hoge bloeddruk?

Het belangrijkste advies is om veel rust te nemen bij een hoge bloeddruk. Ga regelmatig even liggen of doe rustige dingen zoals een boek lezen of televisie kijken. Ook gezond eten is belangrijk, eet daarom veel groente en fruit, gebruik geen zout en eet volkoren producten.

Als laatste is het goed om zo min mogelijk stress te hebben. Zorg dus goed voor jezelf en zorg ook voor ontspanmomenten. Dat kan een fijne massage zijn of probeer eens zwangerschapsyoga. Wie weet hoeveel relaxter je je daarna voelt!

Opnieuw zwanger na zwangerschapsvergiftiging: ‘Ik had een herhaalkans van 42 procent’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme