Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 19 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Belangrijke levensvraag: hoeveel betaalt de tandenfee? (En andere dingen die je écht over haar moet weten)

De tandenfee kan een belangrijke rol spelen in de gebitswisselings-periode van je kind. En jep, dit zorgt er automatisch voor dat ook jíj met de fee te maken krijgt. Daarom is het wel zo handig als je weet wat de reguliere tandenfee-tarieven zijn en hoe je het het beste aanpakt.

Hoognodig dus: een spoedcursusje tandenfee.

De ‘tandenfee’ op twitter

Om je even in de stemming te brengen, hebben we hier vast wat tandenfee-tweets verzameld. Het kan namelijk knap lastig zijn om de wisseltruc goed uit te voeren.

Wat betaalt ze?

Nu over op het meer serieuze onderwerp: wat betaalt de tandenfee nou precies? Uiteraard verschilt de beloning per ouder, maar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat ‘ze’ steeds meer uitgeeft. Jammer genoeg zijn de studies Amerikaans en moeten we de dollars omrekenen naar euro’s, maar gemiddeld lag het bedrag in december op $4.13 per tand. Dat is omgerekend dus zo’n 3 euro 32.

Een ander bedrijf vroeg 400 babyboomers, 438 generatie X-ers en 400 millennials in een online poll afgelopen maart hoe veel geld zij vroeger kregen van de tandenfee. De uitslag was verrassend: babyboomers kregen gemiddeld 50 cent voor hun tandjes, de mensen uit generatie X ongeveer 1 euro tien en de millenials meer dan 1 euro 70. De tandenfee werd door de jaren heen dus steeds guller!

De onderzoeken geven je uiteraard maar een klein beeld, maar over het algemeen speelt het inkomen van gezinnen en de economie een rol bij de beloning van de tandenfee. Logisch. Hoeveel jij je kind geeft mag je dus helemaal zelf bepalen. In Nederland ligt het bedrag meestal rond de 0,50 cent.

De tandenfee in de praktijk

Voor wie nog niet heel bekend is met het fenomeen tandenfee: deze magische fee wisselt de melktandjes van je kind om voor een centje. Het wisselen van de melktanden begint op ongeveer 5 á 6-jarige leeftijd. Zorg dus dat je kind zijn tandjes goed bewaart, zodat hij ze onder zijn kussen kan leggen voor de tandenfee. Wiebelen maar!

Tip: besprenkel het geld met wat ‘fairydust’ (aka glitters). Dit maakt het nóg specialer en spannender.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme