Hoe werkt een doula samen met geboortezorgverleners?
Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, er zijn altijd zorgverleners om je te ondersteunen. Daarnaast kun je een doula bij je bevalling betrekken. Maar hoe verloopt de samenwerking tussen een doula en de andere zorgverleners eigenlijk?
Hoe de samenwerking tussen verloskundigen of gynaecologen en de doula tijdens de bevalling verloopt, is afhankelijk van of iemand thuis of in het ziekenhuis bevalt, zo vertelt doula Tessa Aldewereld. Desalniettemin zal een doula in elke situatie altijd haar best doen om zo goed mogelijk met het medische team samen te werken.
Bij een thuisbevalling
De samenwerking tussen een doula en geboortezorgpersoneel bij een thuisbevalling verloopt vaak erg soepel. “Bij een thuisbevalling zijn vooral eerstelijnsverloskundigen aanwezig en daar hebben doula’s vaak korte lijntjes mee.” Het geboortezorgwereldje is niet heel groot, waardoor doula’s vaak met verloskundigen te maken hebben die ze wel een beetje kennen. “Maar ook als de doula de verloskundige niet kent, ontstaat die samenwerking vaak heel organisch. We nemen dan allebei onze eigen rol in. Er is ruimte voor zowel de verloskundige als de doula.”
Bij een ziekenhuisbevalling
“Hoe je het beste kunt samenwerken met personeel in het ziekenhuis, is altijd een beetje aftasten”, geeft doula Tessa eerlijk toe. “Ik probeer altijd de samenwerking op te zoeken. Niets is voor een bevallende vrouw zo erg als merken dat de personen om je heen niet samenwerken. Ik tast daarom altijd af hoe ik het beste met iemand kan communiceren. Als ik dan een vraag of wens heb, weet ik hoe ik dat het beste kan vragen of kenbaar kan maken.” En hoewel het soms even aftasten is, wil doula Tessa benadrukken dat de samenwerking tussen doula’s en ziekenhuispersoneel vrijwel altijd zonder problemen verloopt.
Helpen bij medische interventies
Medisch personeel komt tijdens een bevalling alleen bij de zwangere vrouw kijken wanneer ze echt hulp nodig heeft. Een doula is er daarentegen de hele tijd bij. En hoewel de meeste doula’s geen medische achtergrond hebben, kunnen ze wel een belangrijke rol spelen als medische interventies nodig blijken te zijn. “Doula’s kunnen dan juist een heel belangrijke rol spelen om hun cliënt te ondersteunen.”
Als er bijvoorbeeld pijnstilling nodig is of als er gemonitord moet worden, dan speelt een doula een rol in de informatievoorziening. “In het ziekenhuis geven ze soms niet alle opties. Dat is heel jammer, maar vaak wel het geval. In dat geval kan ik mijn cliënten van informatie voorzien. Vaak zijn de interventies onderwerpen die we al ver voor de bevalling hebben besproken. Wanneer we het dan weer bespreken, is het voor de zwangere vrouw makkelijker om te kiezen wat ze wil.”
Suggesties doen
Als doula is Tessa goed op de hoogte van de wensen van haar cliënt. Tijdens een bevalling gebeurt het weleens dat een verloskundige iets wil doen wat de bevallende vrouw niet prettig vindt. Ook dan kan een doula meedenken aan een oplossing. “Soms doe ik dan een suggestie waar het personeel in het ziekenhuis niet meteen aan had gedacht of wat niet is voorgesteld omdat het minder effectief is. Wanneer het personeel bijvoorbeeld wil overgaan op een knip en een cliënt in haar geboorteplan heeft opgesteld dat ze dat liever niet wil, stel ik weleens aan het personeel voor om eerst een houdingsverandering te proberen. Door mee te denken met de wensen van mijn cliënt, help ik ze met een zo positief mogelijke bevalling.”
Meer verhalen lezen over bevallingen?
1. Van voorbereiding tot bevalling: tips van een doula voor een zo ontspannen mogelijke bevalling.
2. Kraamvisite je baby vasthouden? ‘Vasthouden moet kunnen, kussen vind ik een dingetje’
3. Luus werd extreem prematuur geboren: ‘We moesten ons voorbereiden op afscheid nemen’
4. De Verloskamer: ‘Ze wil absoluut geen keizersnede, maar dan komt de baby in nood’.