Hoe voelt een miskraam? Deze dingen wil je weten
Gemiddeld eindigt één op de tien zwangerschappen in een miskraam. Dat is dus best veel. In de eerste weken van de zwangerschap is dat percentage zelfs nog hoger. Hoe voel je dat je een miskraam krijgt?
Vanaf vier weken merken veel vrouwen dat ze zwanger zijn. Dit is namelijk de week waarin je bij een normale menstruatiecyclus overtijd bent. Naast het uitblijven van je menstruatie kun je ook gevoelige en opgezette borsten krijgen, of tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid en vaak moeten plassen.
Kans op een miskraam
Maar de kans op een miskraam is in week vier tot en met zes ook het grootst. De oorzaak van een miskraam ligt vaak in de celdeling. De embryo maakt in de eerste weken honderden nieuwe cellen per uur aan. Als hier een foutje in sluipt, kan het zijn dat de embryo hierdoor niet kan groeien. De embryo wordt dan afgestoten, wat het begin van de miskraam inluidt. De kans op een miskraam in deze weken is ongeveer 12 procent.
Hoe voelt een miskraam?
Hoe een miskraam begint en verloopt, dat hangt van de duur van de zwangerschap af. Daarbij zijn de twee meest voorkomende symptomen van een miskraam vaginaal bloedverlies en buikpijn, al kan een miskraam zonder bloedverlies of een missed abortion ook voorkomen. Andersom kan het ook voorkomen dat je wel bloedverlies hebt rond de zes weken, maar dat je géén miskraam hebt
Menstruatiepijn
Tijdens een miskraam kun je menstruatiepijn voelen, maar dat hoeft niet. In het geval van menstruatiepijn kan dit variëren van lichte krampjes die steeds erger worden, hevige krampen die in een keer toeslaan en daarna weer wegebben of krampen die een tijdje aan houden. Ben je langer zwanger, bijvoorbeeld twaalf weken, dan heb je meer bloedverlies en waarschijnlijk ook meer buikkrampen. Maar het kan ook zijn dat je helemaal niets voelt, geen pijn of krampen.
Vervolgens kun je het verloop van een miskraam vergelijken met een menstruatie: het bloedverlies kan nog een week duren en neemt steeds verder af.
Vaginaal bloedverlies
In sommige gevallen begint een miskraam met wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt. In andere gevallen komt de miskraam in één keer op gang. Het bloedverlies kan enkele uren duren, waarbij je weefselresten en bloedstolsels kunt verliezen.
Gevoelige borsten
Naast de menstruatiepijn en het vaginale bloedverlies kan het ook zijn dat je zwangerschapssymptomen afnemen, zoals je gevoelige borsten die opeens niet meer gevoelig zijn. Of de misselijkheid die uitblijft.
Koorts
In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat je koorts hebt. Neem bij 38 graden of hoger contact op met je huisarts of verloskundige.
Heb ik een miskraam?
Bij een miskraam rond de vier weken kan het lastig zijn om te weten of je een vroege miskraam ervaart of een late ongesteldheid. Met zes weken weet je vaak al zeker dat je zwanger bent, en daardoor is het met meer zekerheid te zeggen dat je een miskraam hebt.