Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 7 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe vaak komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voor en bij wie?

Voor veel vrouwen is het een gelukkig moment: een positieve zwangerschapstest. De bevruchte eicel heeft zich met succes ingenesteld in je baarmoeder en is aan het groeien. Toch is dit niet altijd zo. Soms nestelt een eicel zich op de verkeerde plek. Hoe vaak komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voor?

Als er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, betekent dit dat de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder heeft ingenesteld. Dit betekent dat de eicel zich waarschijnlijk in de eileider heeft genesteld -hier is sprake van in 98% van de gevallen- of bovenop de eileider, in de baarmoederhals of in de buikholte.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG)

In de eerste instantie zal je hier als vrouw niet veel van merken. Je zwangerschapstest is positief, want je lichaam maakt na de innesteling alsnog het zwangerschapshormoon HcG aan. Maar naarmate de dagen en weken voorbij gaan, zal je meer pijn gaan opmerken. Dit komt omdat eileiders heel klein en dun zijn, en zij geen geschikte locatie zijn voor bevruchte eicellen om te groeien. Naarmate de embryo groeit, zal er steeds meer druk op de eileider komen te staan. Dit gaat pijn doen. De pijn zal voornamelijk aan de rechter- of linkerkant van je buik te voelen zijn.

In dit artikel lees je meer over de symptomen die kunnen wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Als je enorme pijn ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp van een arts in te schakelen.
In het ernstigste geval kan je eileider scheuren, waardoor er interne bloedingen in je lichaam kunnen ontstaan.

Hoe vaak komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voor?

Gelukkig komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet regelmatig voor. Volgens Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, komt een EUG (Extra Uteriene Graviditeit) ongeveer voor bij 1 op de 100 zwangerschappen.

In principe kan iedereen te maken krijgen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Toch zijn er wel vrouwen die er een grotere kans op hebben dan anderen.

Hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

  • Als je een infectie in een van je eileiders hebt gehad (bijvoorbeeld door Chlamydia) is de kans dat je eileider beschadigd is, wat groter. Hierdoor is de kans op een EUG groter.
  • Als je eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, is de kans op herhaling groter.
  • Ben je eerder geopereerd aan een van je eileiders? Ook dan loop je meer risico.
  • Als je last hebt van Endometriose, heb je een grotere kans op een EUG. Dit komt omdat baarmoederslijmvlies zich soms ook in de eileiders bevindt. Hierdoor kan de bevruchte eicel zich hier makkelijker innestelen.
  • Vrouwen die een spiraaltje hebben, maar toch zwanger worden, hebben een grotere kans op een EUG. Ook kan door een spiraaltje een lichte, chronische baarmoederslijmvliesontsteking de kop op steken. Deze kan overslaan naar de eileiders, waardoor het risico op een EUG groter wordt.
  • Sterilisatie bij vrouwen kan soms ook leiden tot een EUG.
  • IVF of ICSI behandelingen leiden vaker tot een EUG. Vooral als men overgegaan is op vruchtbaarheidsbehandelingen omdat de eileiders niet goed werken. Ook kan de embryo zich na terugplaatsing nestelen in de eileider.
  • Naarmate je ouder wordt, wordt de kans op een EUG groter. Vooral op leeftijden boven de 35 doet dit zich vaker voor.

Als er een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt vastgesteld, is de embryo in geen enkel geval meer te redden. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk behandeld wordt, want bij het scheuren van een eileider ontstaan er acute interne bloedingen.

Hoe vaak komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voor?
Gelukkig niet vaak. Bij ongeveer 1 op de 100 zwangerschappen is hier sprake van. Hoewel het bij elke vrouw voor kan komen, lopen vrouwen met bovenstaande symptomen een iets groter risico.

Lees hier wat er gebeurt nadat er een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is vastgesteld.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme