Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Zwanger 5 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Veelgestelde vraag: hoe lang kunnen zaadcellen in de baarmoeder overleven?

Wil je zwanger worden, of juist niet? Dan is het handig om te weten hoe het bevruchtingsproces nu eigenlijk in zijn werk gaat, en wanneer je de grootste kans hebt om zwanger te raken. Een van de dingen die daarbij belangrijk zijn om te weten, is hoe lang zaadcellen in de baarmoeder kunnen overleven.

Want dat bepaalt wanneer je zwanger kunt raken. En dat is niet alleen op het moment van de eisprong.

Vruchtbare dagen

De eisprong is het moment waarop een rijpe eicel vrijkomt, klaar voor bevruchting door een spermacel. Dat moment van de eisprong of ovulatie, is het moment van de piekvruchtbaarheid. Een vrouw is dan op haar vruchtbaarst, en zonder anticonceptie is een zwangerschap op het moment van de eisprong erg waarschijnlijk. Vrouwen zijn echter niet alleen vruchtbaar óp het moment van de eisprong, maar ook enige dagen daarvoor. En dat heeft weer alles te maken met de overleving van de zaadcellen in de baarmoeder.

Zo lang overleven zaadcellen in de baarmoeder

Als zaadcellen na de zaadlozing niet direct een eitje tegenkomen in de baarmoeder, geven ze het niet zomaar op. Ze kunnen namelijk twee tot vier dagen in de baarmoeder overleven!

Dat zorgt er dus voor dat de vrouw al twee tot vier dagen vóór het moment van haar eisprong vruchtbaar is. Als je dus vier dagen voor je eisprong al seks hebt, en óp het moment van je eisprong niet, dan kun je alsnog zwanger raken. Het kan namelijk goed zijn dat er nog zaadcellen in de baarmoeder aanwezig zijn die nog springlevend zijn.

Anticonceptiemethode

Het is dus zeker géén goede anticonceptiemethode om alleen op de dag van je eisprong geen seks te hebben. Je bent ook een aantal dagen daarvoor namelijk vruchtbaar. Zeker als je cyclus wat onregelmatig is, weet je nooit echt helemaal zeker wanneer het safe is om seks te hebben. Er bestaat trouwens wel een anticonceptiemethode genaamd Natural Family Planning die het wél mogelijk maakt om zonder de pil, spiraaltje of condoom een zwangerschap te voorkomen, puur op basis van je menstruatiecyclus.

Wil je juist wel zwanger raken? Dan kan het dus een goed idee zijn om de dagen voor je eisprong al geslachtsgemeenschap te hebben, én op de dag van de eisprong.

Zwanger worden? vijf tips om het proces van zwanger worden te versnellen.

Veelgestelde vraag: hoe kun je zwanger worden van een zoon?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme