Aimée (27): ‘Helaas was zwanger worden, en blijven, niet vanzelfsprekend’
Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.
Deze week Aimée (27), die 37 weken zwanger is.
Naam: Aimée
Leeftijd: 27
Hoeveel weken zwanger: 37
Partner: Kay
Hoeveelste kind: Eerste. Kay heeft al een dochter.
Beroep: Begeleidster van personen met een interneringsstatuut. Dit zijn mensen die een misdrijf hebben gepleegd, maar lijden aan een geestesstoornis, wat maakt dat zij niet toerekeningsvatbaar worden geacht.
Lang op moeten wachten of snel gelukt?
“Helaas was zwanger worden, en blijven, bij ons niet vanzelfsprekend. Sinds mei 2020 hebben wij een actieve kinderwens. Na anderhalf jaar proberen was ik voor het eerst zwanger. Dit eindigde helaas in een miskraam met zeven weken. Ongeveer zeven maanden later was ik voor de tweede keer zwanger. Helaas ging dit ook vroeg mis, met vijf weken.
In juli 2022 stapten wij de medische molen in. We begonnen met standaard onderzoeken, waar niks merkwaardigs uit kwam. Er volgden vier inseminaties met IUI, maar zonder resultaat. Omdat wij inmiddels bijna drie jaar aan het proberen waren, met enkel twee miskramen als gevolg, werd er besloten om over te gaan tot IVF.
Eerst werden er uitgebreidere onderzoeken gedaan, maar wederom werd er zowel bij mijn partner als mijzelf niks afwijkend gevonden. Er was sprake van onverklaarbare verminderde vruchtbaarheid. We startten in mei 2023 met IVF. Een eerste terugplaatsing bleef niet ‘plakken’, maar de tweede terugplaatsing in augustus 2023 was succesvol. Dit is dus ons plakkertje, ons wondertje.”
Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?
“Twaalf dagen na de terugplaatsing moest ik bloed laten prikken in het ziekenhuis. Via het bloed wordt er namelijk gekeken of er sprake is van een zwangerschap. Diezelfde middag werd ik gebeld met het goede nieuws dat er inderdaad voldoende HCG in mijn bloed te zien was. Ik was toen dus vier weken zwanger, wat natuurlijk heel pril is.”
Stralend zwanger of ziek op bed?
“Ik ben eigenlijk geen moment ziek geweest deze zwangerschap, al kan ik niet zeggen dat ik de eerste weken stralend heb doorstaan. Door de voorgaande miskramen en meermaals bloedverlies tijdens de huidige zwangerschap, had ik veel angst en stress. De eerste weken slopen voorbij, ik heb letterlijk uren geteld tot de eerstvolgende echo’s.
Vanaf ongeveer dertien weken, toen ik drie goede echo’s had gehad, viel er een rust over me heen en durfde ik langzaam op mijn lichaam te vertrouwen en te geloven dat het ons dit keer echt was gegund.”
Zoet of hartig?
“Voor mijn zwangerschap was ik altijd al een ‘zout-persoon’. Ik ben een echt chippie-monster, zegt Kay altijd, haha. Die chips gaan er nu ook nog goed in, al heb ik veel meer zin in zoet dan voorheen, zoals een lekker stuk chocolade bijvoorbeeld. Mmmhh!”
Emotioneel of chagrijnig?
“Ik denk niet dat ik emotioneler of chagrijniger ben dan voor mijn zwangerschap. Natuurlijk zijn er deze zwangerschap al genoeg traantjes gevloeid; het eerste trimester vooral uit die angst en daarna vooral uit dankbaarheid. Voor mijn zwangerschap ervaarde ik wel meer negatieve emoties en dagen dat ik echt niet goed in mijn vel zat. Maar ik denk dat dat vooral te wijten was aan de emotionele druk dat zo’n traject met zich meebrengt. En laten we de vele medicijnen ook niet vergeten.”
Nesteldrang of alles op het laatste moment?
“Vanaf twintig weken zijn we begonnen met het verzamelen van spullen en het voorbereiden van de babykamer. Niet per se uit nesteldrang, maar vooral omdat het eindelijk kon, eindelijk was het onze beurt! Op dit moment is alles wel zo goed als klaar voor de baby om te komen.”
Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?
“Voor ik zwanger was, kon ik hier altijd lekker over discussiëren met mijn man. Hij wilde het geslacht van tevoren weten, ik wilde het geslacht pas bij de geboorte te weten komen. Nou, ik ben hier heel snel vanaf gestapt toen ik eenmaal zwanger was. Naast de enorme nieuwsgierigheid vond ik het ook gewoon veel praktischer om het te weten, voor de naam, kleertjes, babykamer, etc. Daar ging mijn ruggengraat, haha.”
Babyshower of gender reveal party?
“Wij hebben geen gender reveal party gehouden. We wilden het geslacht dan wel graag weten, maar het maakte voor ons helemaal niks uit of het een jongetje of meisje zou zijn. Ik vind het principe van een gender reveal party dan ook een beetje raar: een feest organiseren waar er wordt gejuicht omwille van het geslacht. Met alle respect voor de mensen die dit wel doen hoor, want het is natuurlijk altijd een gezellige gelegenheid!
Een paar weken geleden werd ik verrast door mijn lieve familie en vriendinnen met een babyshower. Dit was zo leuk! De afgelopen jaren ben ik meermaals bij een babyshower geweest. Ik heb zo vaak gedacht: ik kan mij niet voorstellen hoe de aanstaande mama zich voelt, wanneer zou het toch mijn beurt zijn?”
Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?
“Wat mijn werk betreft ben ik al maanden niet meer aan het werk. Omwille van onze doelgroep volgt er werkverwijdering tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Het is dus een luxe dat ik eigenlijk de hele zwangerschap lekker rustig aan heb kunnen doen wanneer dit nodig was. Ik heb geluk dat ik me tot nu toe heel goed heb gevoeld, dus ik heb niet veel hoeven rusten!”
Thuis bevallen of in het ziekenhuis?
“In het ziekenhuis. We zijn de laatste twee jaar zoveel in het ziekenhuis geweest, hier voelen we ons ‘goed’ en ze hebben ons geholpen met het vervullen van onze grootste wens. Daarnaast vind ik het een fijn idee dat, mocht er iets misgaan, je meteen in de goede omgeving bent.”
Hoe ben jij zwanger? ‘Ik was bang dat het weer mis zou gaan’