Dit zijn de oorzaken en symptomen van een hersenvliesontsteking bij een baby
Hoewel iedereen in principe hersenvliesontsteking kan krijgen, komt dit vaker voor bij onder andere baby’s. Het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken, daarom vertellen wij je wat het precies is, wat de symptomen zijn en wat je eraan kan doen.
Hoe eerder je erbij bent hoe beter, want een snelle behandeling is belangrijk.
Wat is hersenvliesontsteking?
Hersenvliesontsteking wordt ook wel meningitis genoemd. Wanneer je dit hebt, is het vlies om je hersenen ontstoken. Ook zijn vaak de hersenen ontstoken. Je hersenvliezen zitten net onder je schedel en rondom de hersenen. Het is hun functie om je hersenen te beschermen. De oorzaak van zo’n ontsteking is meestal een bacterie of virus.
Meestal is de oorzaak een virus, denk aan herpes, maar soms komt het ook door een bacterie. Zo kan het komen door pneumokokken, meningokokken, groep B streptokokken (GBS) of haemophilus influenza type B (Hib). Deze bacteriën zitten meestal in de oren, neus of keel en worden door middel van hoesten, zoenen en niezen op elkaar overgebracht. Wanneer deze bacteriën in jouw bloed komen, kunnen deze op die manier bij de hersenen en dus ook de hersenvliezen komen.
Hersenvliesontsteking veroorzaakt door een virus is vaak minder ernstig dan als de oorzaak een bacterie is.
Symptomen van hersenvliesontsteking
De volgende klachten kunnen tekenen zijn van een hersenvliesontsteking:
• Slaperig of suf zijn
• Niet of veel minder willen drinken
• Huilen en/of kreunen
• 39 graden of hoger koorts
• Een te lage temperatuur van 36,5 graden of lager
• Grijze kleur of minder kleur in het gezicht, kan ook bij de rest van de huid
• Luierpijn (huilen bij het verschonen wanneer je de beentjes van je baby naar zijn hoofd beweegt)
• Overgeven
• Slappe beentjes of armpjes
• Paarse of rode vlekjes op het lichaam
• Een stijve nek
• Hoofdpijn
Als jouw baby hoge koorts of juist een lage temperatuur heeft en ook één van bovengenoemde symptomen heeft, bel dan direct de huisarts. Is jouw baby nog jonger dan drie maanden en heeft hij of zij koorts? Bel ook dan de huisarts, ook als hij geen van bovengenoemde klachten heeft.
Hoe ernstig is hersenvliesontsteking?
Het is van belang dat je snel aan de bel trekt als jouw baby symptomen vertoont van hersenvliesontsteking, omdat het namelijk heel snel erger kan worden. Je baby kan er ernstig ziek door worden en als hij niet snel wordt behandeld, kan hij er zelfs door overlijden. Ook kan ontsteking zorgen voor schade aan de hersenen, waardoor iemand bijvoorbeeld doof kan worden of een been- of armverlamming kan krijgen.
Als eenmaal bij de huisarts of huisartsenpost aan een hersenvliesontsteking wordt gedacht, wordt je baby gelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis. Je kind wordt daar onderzocht op de spoedeisende hulp. Er wordt daar bloed geprikt en je kind krijgt een ruggenprik, waarmee het hersenvocht wordt opgevangen. Zowel het bloed als het hersenvocht worden onderzocht en daaruit blijkt of je kind inderdaad een hersenvliesontsteking heeft en waardoor het is veroorzaakt.
De behandeling
Tot de tijd dat de oorzaak bekend is, moet je kind in het ziekenhuis blijven. Hij zal gelijk antibiotica krijgen en daarnaast ook een ontstekingsremmer om het zwellen van de hersenen proberen te stoppen. Je baby wordt voortdurend in de gaten gehouden door de artsen. Als eenmaal bekend is dat de oorzaak een virus is, krijgt je kind een medicijn tegen virussen.
De kans is aanwezig dat je kind klachten overhoudt na een hersenvliesontsteking. De kans daarop is groter als de oorzaak een bacterie was. Zo kan je kind doof worden, een waterhoofd krijgen, een arm- of beenverlamming krijgen, hoofdpijn houden of niet goed tegen geluid of licht kunnen. Ook kan het zijn dat je kind minder snel kan denken of problemen met leren krijgt.