Blame the brain! Dit gebeurt er met je hersenen als je een baby krijgt
Je kunt je sleutels nergens vinden, je komt niet meer op de naam van die collega, en halverwege een zin weet je eigenlijk niet meer wat je wilde zeggen. Herkenbaar? Hoewel het heel vervelend kan zijn dat jij álles vergeet, is een mom brain vrij normaal. Dit gebeurt er namelijk met je hersenen wanneer jij een baby krijgt.
Dus nee, je bent niet gek als jij de dagen van de week door elkaar haalt.
Je hersenen wanneer je een baby krijgt
Zwangerschapshormonen zorgen dus voor meer dan alleen cravings en moodswings. Deze hormonen zorgen er letterlijk voor dat er het een en ander verandert in de bovenkamer.
Je grijze stof krimpt
Elseline Hoekzema, onderzoekers aan de Universiteit Leiden noemt dit zelfs een “proces vergelijkbaar met de puberteit”. Bij zwangeren vrouwen krimpt de hippocampus, dit is een deel dat een belangrijke rol speelt bij het geheugen. Vandaar dat jij je dus niets meer kan herinneren.
Ook in de hersenschors neemt de hoeveelheid grijze stof af, en dit is precies het deel van je hersenen dat jij dagelijks gebruikt. Je hebt dit nodig om je emoties te reguleren en je sociale vaardigheden toe te passen. Ook voor je motoriek en informatieverwerking speelt het een belangrijke rol.
Je hoofd zit te vol
Shokking news: dat klopt. Nouja, je hersenen zijn natuurlijk niet letterlijk té vol, maar het is niet gek dat jij dit zo ervaart. Je lichaam probeert namelijk op een natuurlijke manier allerlei neuronen en verbindingen te ontwikkelen tijdens de zwangerschap.
Psycholoog Dr. Bethany Cook vergelijkt het brein van een zwangere vrouw met een computer die overuren draait. Er gebeuren zoveel ‘nieuwe’ dingen in het brein van een zwangere vrouw, dat een moeder zich nooit kan afsluiten of een pauze kan inlassen. Voeg daar nog eens veranderingen aan het lichaam aan toe, zoals hormoonschommelingen en lekkende borsten et voila: je hebt een overbelaste geest.
Je krijgt meer empathie
Het idee dat jij tijdens de zwangerschap grijze massa verliest, is misschien niet de meest vrolijke gedachte. Maar niet getreurd, er is ook goed nieuws. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bepaalde delen in je hersenen juist groeien wanneer je in verwachting bent. Er ontstaat tijdens de zwangerschap en na de bevalling namelijk een groei in de prefrontale cortex. Dit is het voorste gedeelte van je hersenen dat verantwoordelijk is voor leren, plannen en oordelen.
En dat is niet alles. Ook werd er een groei gevonden in de delen van je hersenen die ervoor zorgen dat jij empathie en begrip hebt. En dit heb jij heel hard nodig. Je maakt jezelf klaar om zo goed mogelijk op de behoeften van je kleintje in te kunnen spelen.
Geheugenverlies
De kleinste dingetjes kun jij opeens vergeten. En je bent niet de enige. Veel zwangere vrouwen kunnen opeens geheugenverlies ervaren. Je voelt je suf en verward en kan bang zijn dat er iets mis is met je hersenen. Het enige goede nieuws hieraan is dat dit met een goede reden gebeurt. Je hersenen trainen zich als het ware en bereiden zich voor op de zwangerschap. Je brein wilt de pijn van de bevalling namelijk zo snel mogelijk vergeten. En stiekem zijn we onze hersenen daar best dankbaar voor.
Geheugen als een vis? Dit is waarom jouw geheugen je in de steek laat