Hey Benjamin! Herken jij deze dingen in de jongste van het gezin?
Hoe hard je het ook wilt ontkennen: de positie in het gezin heeft nu eenmaal invloed op je persoonlijkheid. Bij de één natuurlijk wat subtieler dan bij de ander, maar er zijn zeker overeenkomsten. Of je nu de oudste bent, of in je uppie als echte king of the castle opgroeit: ieder kind ontwikkelt zo kenmerken die typerend zijn voor zijn/haar positie in het gezin. En hoe zit het bij de jongste van het gezin? Wat typeert de Benjamin?
We hoeven geen Einstein te zijn om te herkennen dat de oudste van het gezin waarschijnlijk wat verantwoordelijker is dan de jongste. Psycoloog Dr. Kevin Leman werd ruim vijftig jaar geleden al getriggerd door dit idee, en schreef er een boek over: ‘The Birth Order Book: Why You Are the Way You Are’
De jongste
Deze herken je vaak meteen. De jongste, de baby, het prinsje, oftewel: de Benjamin. Wist je trouwens dat de naam ‘Benjamin‘ afkomstig is uit de Bijbel? De naam betekent letterlijk ‘zoon van het geluk’ (ben = zoon; jamin = geluk).
Vrij
De jongste is vaak het meest vrij. Voeden jullie de oudste nog erg streng op, is dat bij de jongste totaal losgelaten. En dat is ook logisch. Bij je eerste voel je vaak een enorme druk om alles perfect te doen. Je let op ieder woordje, en probeert met regeltjes de boel in het gareel te houden. Tegen de tijd dat de laatste naar school gaat heb je dit perfecte plaatje wel onderhand losgelaten.
Verwend
Hoe hard je het jezelf voorneemt om je kinderen gelijk op te voeden… stiekem merk je dat je jongste vaak iets meer wordt verwend. De Benjamin heeft oudere zussen en broers die beter zijn in tafel dekken, met boodschappen helpen, of andere huishoudelijke taken, waardoor die jongste er vaak makkelijk vanaf komt.
Aan deze signalen herken je dat je kind (een tikkie) verwend is
Minder slim
Uit onderzoek blijkt dat de oudste van het gezin bekend staat als de studiebol. In het onderzoek werden broers en zussen met elkaar vergeleken, en werd geconcludeerd dat de oudste de meeste kans had om die hoge cijfers binnen te halen. De reden? Ouders zouden meer risico’s nemen gedurende hun zwangerschap, minder borstvoeding geven, en geven minder aandacht aan de cognitieve ontwikkeling van de jongste.
Toch hebben wij onze bedenkingen bij dit onderzoek. We kennen namelijk genoeg gezinnen waarin dit helemaal niet het geval is. En over intelligentie gesproken: hoge cijfers, een diploma, of hoge CITO-score zeggen nog niets over iemands intelligentie.