Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Menstruatiecyclus 11 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

Vier signalen van je lichaam dat je ovuleert

Je ovulatie, oftewel je eisprong, kun je berekenen als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Je weet dan precies wanneer je eisprong plaatsvindt en dus wanneer je wel en niet vruchtbaar bent. Meestal vindt de ovulatie veertien dagen voor de eerste dag van je menstruatie plaats. Een dag daarvoor en twee dagen daarna ben je vruchtbaar. Als je de signalen weet, kun je herkennen wanneer je ovulatie plaatsvindt.

Fysieke signalen om je ovulatie aan te herkennen

Niet alleen kun je je eisprong berekenen, je kunt het vaak ook al aanvoelen in je lijf. Tijdens je ovulatie komt de rijpe eicel vanuit de eileider in je baarmoeder terecht. Wordt deze bevrucht, dan nestelt de eicel zich in en ben je zwanger. Wordt de eicel niet bevrucht, dan breekt deze af en word je ongesteld.

Aan bepaalde signalen in je lijf kun je herkennen dat je ovulatie gaande is.

Ovulatiepijn

Dit proces heet ook wel eisprong, omdat de eicel met een soort sprongetje in je eileider terecht komt, waarna de eicel bevrucht kan worden. Iedere maand komt er om en om uit elke eierstok een eicel vrij. Dit kun je voelen in je lichaam. Een op de vijf vrouwen ervaart ovulatiepijn. Je voelt dan steken aan een kant van je buik, bij een van je eierstokken of eileiders. Dit kan een plotselinge steek zijn als je opstaat, maar ook een soort zeurende pijn zijn die op menstruatiepijn lijkt. Een signaal van je ovulatie.

Andere afscheiding tijdens ovulatie

Ook verandert je afscheiding wanneer je ovulatie plaatsvindt. Die wordt helderder, is doorzichtig, nat en glibberig. Het is minder wit of stug dan op andere dagen, dus dat verschil kun je wellicht ook opmerken. Een ander lichamelijk signaal dat je eisprong plaatsvindt, is de ligging van je baarmoedermond. Die ligt namelijk iets hoger. Ook voelt deze zachter aan, als een sponsje, én staat iets meer open, wat je met je vingers kan voelen in je vagina.

Een ovulatiebloeding

Sommige vrouwen verliezen tussen twee menstruaties in, wat bloed. Dat is meestal niet meer dan een paar druppels, verspreid over een paar dagen. Wanneer dit elke maand rond dezelfde periode gebeurt, kan dit een ovulatiebloeding zijn. Verlies je vaker of onregelmatiger tussendoor bloed, dan is het slim om eens bij de huisarts aan de bel te trekken om uit te zoeken waarom dat gebeurt.

Gevoelige borsten

In de periode rond je ovulatie kun je ook gevoelige tot pijnlijke borsten krijgen. Nog een signaal dat je eisprong plaatsvindt. De gevoeligheid kan een paar dagen aanhouden, weer wegzakken en bij je menstruatie terugkomen.

Signalen van ovulatie

Natuurlijk verschilt het per persoon of je al deze signalen herkent bij jezelf, of slechts één of een paar. Niet elke vrouw heeft last van alle kenmerken van ovulatie, sommige vrouwen merken er zelfs helemaal niets van. Als je er op gaat letten, kun je wellicht fysieke veranderingen in je lijf opmerken.

Het aanvoelen van je ovulatie is geen betrouwbare manier van anticonceptie of van bepalen wanneer de momenten zijn dat je zwanger kunt worden. Om niet zwanger te worden, zijn andere middelen betrouwbaarder.

Wil jij zwanger worden? Deze 7 ovulatie apps helpen je daarbij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme