Heleen van Howtotalk: ‘Straffen en het boos worden laten negatieve stempels achter op je kind’
Ook wel eens gemerkt dat schreeuwen, dreigen en straffen juist averechts werkt voor je kind? Vaak komen deze manieren van communiceren juist niet aan en verergert het gedrag alleen, én het is niet bevorderlijk voor de ouder-kind band. Dat kan beter, volgens Heleen de Hertog van Howtotalk. Haar platform leert ouders effectief communiceren met hun kinderen.
Heleen vertelt aan onze ‘grote zus’ J/M Ouders waar Howtotalk voor staat en hoe je op een meer liefdevolle en effectieve manier met je kind kunt communiceren.
Voor wie is de Howtotalk methode en waar komt het vandaan?
“Als je jezelf er regelmatig op betrapt dat je een conflict met je kind oplost door dingen te zeggen als: ‘Gewoon kappen!’, ‘Stoppen nu, of…’, ‘Nu is het afgelopen!’ Dan weet je waarschijnlijk dat de sfeer alleen maar verergert en je kind niet bepaald luistert. Zelf was ik een niet zo’n gezellige moeder voor mijn zoontje, die rond de vier jaar een pittig mannetje was met ondeugende streken. Ik dreigde met straffen en had een vaste time-out plek, omdat ik niet anders wist vanuit mijn eigen opvoeding. Ik was overtuigd dat ik boos werd om wat híj deed.”
“Toen begon ik met de oorspronkelijk Amerikaanse Howtotalk methode. How to Talk so Kids Will Listen…And Listen So Kids Will Talk, luidde de titel van het boek. Toen ik dat ben gaan toepassen, merkte ik dat ik anders ging praten, maar ook dat mijn zoon anders ging reageren! Hij zei zelfs na een tijdje tegen me: ‘Nu weet ik dat je van me houdt.’ Alhoewel ik dat heel vaak zeg, maar wanneer je als ouder boos bent op je kind, breekt het lijntje van liefde voor hen. Zij vatten de boosheid heel persoonlijk op.”
Hoe doe je dat met de Howtotalk methode dan anders?
”Met Howtotalk stel je nog steeds grenzen voor je kind, maar zonder je kind te veroordelen en door effectief te communiceren. Het fundament is dat je leert omgaan met en reageren op de heftige gevoelens van je kind. Wat voelen ze en wat hebben ze nodig dat ze zich nu zo vervelend gedragen of niet luisteren? Normaal gesproken zijn we geneigd meteen over te gaan op het dreigen of boos worden, terwijl dat eigenlijk heel gek is: dat doen we met vriendinnen of collega’s toch ook niet? Een kind kan door die harde methode niet groeien in zijn zelfvertrouwen en zelfbeeld, en die straffen en het boos worden laten negatieve stempels achter op je kind.”
”Met deze methode leert een kind verantwoordelijkheid nemen voor zijn gedrag. Je kind leert dat als jij de bal afpakt, dat niet meer iets persoonlijks is tegen hem maar een consequentie van zijn gedrag. Bijvoorbeeld: je kind stuitert met die voetbal door het huis. Jij wil dat dat stopt, dus ga je stapsgewijs te werk in het communiceren met je kind. Begin met het benoemen van het gevoel: ‘Ik zie dat je wil voetballen.’ Zeg vervolgens dat de regel is dat we buiten voetballen.”
Dit bericht op Instagram bekijken
“Als je kind dan doorgaat, kun je zeggen: ‘Wat ik zie, vind ik niet leuk.’ Zo benoem je het gedrag van je kind, en niet je kind persoonlijk. Zeg dat je verwacht dat je kind naar buiten gaat met de bal of iets anders moet kiezen om mee te spelen. ‘Zo niet, dan ga ik de bal innemen.’ Gaat je kind dan nog door, dan pak je rustig de bal af. ‘Ik zie dat je hebt gekozen dat ik de bal inneem.'”
Hoe voelt een kind zich hierna dan?
“Het innerlijke proces bij het kind is hierdoor anders: hij weet nu dat hij hiervoor heeft gekozen. Zeker als je dit een paar keer toepast, krijgt je kind dat steeds meer door. En dan voelt dit niet meer als straf en iets wat jij hem hebt aangedaan. Het stappenplan vóórdat je de bal afpakt is voor je kind ook zo duidelijk, dat het niet meer als straf voelt. Kinderen vinden het ook fijn om op deze manier duidelijk te krijgen waar de grenzen liggen. Voor jezelf voorkomt het daarnaast dat je plots ontploft, na één keer gevraagd te hebben alsjeblieft te stoppen met die bal.”
“Kinderen hebben ook het recht dat we ze respectvol behandelen en hun gevoelens serieus nemen zonder een oordeel erover te hebben. Dat laatste hebben we onbewust wel vaak, bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Ach, hou nu maar op met huilen.’ Dat is niet behulpzaam om te doen in de heat of the moment. Je kind denkt dan dat jij hem niet snapt en zal waarschijnlijk nog harder willen roepen dat ze verdrietig of boos zijn, in de vorm van een driftbui. Met Howtotalk zal je merken dat kinderen met de juiste communicatie écht wel kunnen en willen meewerken.”
De Howtotalk-methode helpt je met alle uitdagingen die bij het ouderschap komen kijken, van driftbuien en ruzies tot schermtijd en verveling. Herkenbaar? Hier vind je meer info, kun je de boeken bestellen en de app downloaden van Howtotalk.