Heeft jouw baby smetplekken? Zo herken en behandel je ze
Een smetplek is een vochtige, rode plek in een huidplooi, dat is een plek waar de huid elkaar vaak raakt, zoals in de nek, onder de oksels, achter de oren of in de knieholtes. Maar hoe ontstaan smetplekken en wat kun je er het beste tegen doen?
Wij vertellen je in dit artikel alles wat je erover moet weten.
Wat zijn smetplekken?
Een smetplek is een huiduitslag waarbij er rode en vochtige plekken op de huid ontstaan. De huid in de huidplooien raakt geïrriteerd, waardoor deze plekken ontstaan. De plekken kunnen jeuken en irriteren en vaak ruiken ze niet heel fris. Gelukkig zijn smetplekken niet gevaarlijk en ook niet besmettelijk, maar het kan wel vervelend zijn voor een baby.
Smetplekken lijken ook wel op eczeem, maar het is niet hetzelfde. Smetplekken herken je doordat de huid rood, geïrriteerd en nattig is. Het lijkt soms op een schrale plek of een schaafwond, maar dan is de plek dus ook vochtig. Vaak ruikt het een beetje muf en ze komen met name voor in de huidplooien.
Hoe ontstaan smetplekken?
Smetplekken ontstaan dus als de huid in de huidplooien geïrriteerd raakt. Als de huid daar warm en vochtig wordt door bijvoorbeeld zweten, kwijlen, of restjes melk, dan gaat het sneller broeien. In de huidplooien wrijft de huid vaak tegen elkaar aan, waarbij er ook nog weinig lucht bijkomt. Hierdoor raakt de huid geïrriteerd en ontstaan er smetplekken.
Als je baby smetplekken heeft en deze ook lang aanwezig blijven, dan kan er ook een bacteriële infectie of schimmelinfectie ontstaan. Hierdoor kan de huid gaan ontsteken, waardoor de plekken alleen maar groter worden. Zie je dat er een schilferende rand om de bultjes en de plek komt? Dan is het verstandig om even naar de huisarts te gaan.
Smetplekken behandelen
Heeft jouw baby smetplekken? Met de volgende tips kun je hier het beste mee omgaan:
• Huid drooghouden
Als je nog maar net de smetplekken hebt ontdekt, is het goed om deze zo droog mogelijk te houden. Vaak gaan ze dan vanzelf weer over. Met een beetje talkpoeder of Sudocrem help je de huid droog te houden en kan de huid beter herstellen.
• Smetplekken laten luchten
Het is belangrijk om de smetplekken te laten luchten. Op die manier kan de huid sneller herstellen. Als je baby luieruitslag heeft, kun je dus de luier soms even uithouden. Trek je kind ook geen strakke kleding aan, maar luchtige kleding, om wrijving te voorkomen.
• Verkoeling
Als je baby erg last heeft van de smetplekken en het erg nattig is, is het goed om voor verkoeling te zorgen. Leg een natte doek op de natte smetplekken, zodat de huid kan afkoelen en hopelijk minder geïrriteerd raakt.
• Scheurlinnen
Om te voorkomen dat de huid in de huidplooi steeds tegen elkaar aan schuurt, kun je scheurlinnen gebruiken. Leg dit in de huidplooi, zodat het vocht goed wordt opgenomen en je de plek droog houdt.
Wanneer aan de bel trekken?
Het kan dus gebeuren dat er een schimmelinfectie of bacterie ontstaat. Als bovenstaande tips niet helpen en de smetplekken na vijf dagen niet weggaan, is het verstandig om even de huisarts te bellen. Ook als de plekken alleen maar groter worden, terwijl je ze wel goed verzorgt met een crème of zalf, kun je even langsgaan.
Om smetplekken te voorkomen, is het belangrijk om de huidplooien van je baby droog en schoon te houden. Zorg er ook voor dat je kind het niet te warm heeft in bed of door zijn kleding en trek hem vooral luchtige kleding aan. Voorkom dus dat je baby te snel last van wrijving krijgt in de huidplooien en als je baby kwijlt, knoeit of zweet, maak het dan weer op tijd droog, zodat de huid niet gaat irriteren.