Heb je veel last van je hormonen? Probeer seed cycling!
Steeds meer vrouwen zweren erbij: seed cycling. Oorspronkelijk komt deze manier van self care uit Amerika, maar ook in Nederland wordt het steeds vaker gedaan door vrouwen. Seed cycling is het eten van specifieke zaden tijdens de twee fases van je cyclus. Deze zaden ondersteunen bepaalde hormonen die je lichaam tijdens je cyclus nodig heeft. De methode kan helpen om de balans in je hormoonhuishouding te verbeteren.
En dat zorgt er weer voor dat je minder last hebt van menstruatieklachten, van PMS of PCOS en onvruchtbaarheid. Wetenschappelijk bewezen is deze methode niet, maar het is wel zo dat onder andere lijnzaad en pompoenpitten invloed hebben op het hormoon oestrogeen. Dit komt doordat lignanen, dat zijn de stoffen die in lijnzaad zitten, werken als fyto-oestrogenen en dat zijn weer stofjes die de werking van oestrogeen kunnen nadoen, zo vertelt verpleegkundige Stef Boes aan Radar. Lees hieronder alle ins en outs over seed cycling.
Hoe werkt seed cycling?
Zaden kunnen er volgens de seed cycling-methode voor zorgen dat de hormoonlevels in je lichaam ondersteund worden. Het gaat daarbij om de twee fases van je cyclus: de fase voor je eisprong en de fase daarna. De eerste helft van je cyclus is de folliculaire fase. Eitjes rijpen in je eileiders onder invloed van het hormoon oestrogeen. Ook wordt je baarmoederslijmvlies dikker zodat een eventueel bevrucht eitje zich daarin kan nestelen. Een ander hormoon stijgt ook in de periode van je eisprong: testosteron. In het midden van je hele cyclus vindt de eisprong plaats.
Daarna gaan de hormonen progesteron en oestrogeen samen aan de slag om een eventueel bevrucht eitje in te laten nestelen. Is je eitje niet bevrucht, dan dalen deze hormonen. Op dat moment word je ongesteld en dan begint je cyclus weer opnieuw. Dag één van je cyclus is dan ook de eerste dag dat je ongesteld bent. Dit is de dag waarom het bloed echt stroomt, dus geen kleine druppeltjes.
Die dag begin je volgens seed cycling met het eten van een eetlepel lijnzaad en een eetlepel pompoenpitten per dag. Deze zaden zouden de aanmaak van oestrogeen en testosteron ondersteunen. Dit doe je tot aan je eisprong, gemiddeld veertien dagen na de eerste dag van je menstruatie. Echter, verschilt dit per persoon. Daarna begint de tweede helft van je cyclus. Vanaf dan ga je een eetlepel sesamzaad en een eetlepel zonnebloempitten per dag eten. Deze zaadjes ondersteunen het hormoon progesteron.
Hormonen tijdens je cyclus ondersteunen
Doordat je met de zaden je hormonen ondersteunt, zou seed cycling een positief effect op je lichaam hebben. De methode kan daardoor menstruatieklachten verminderen. Net als klachten van PMS of PCOS. Maar, we herhalen het nogmaals: het is niet bewezen en zal voor iedereen anders werken. Wel is het zo dat zaden gezond zijn voor iedereen. Het proberen van seed cycling kan dan ook geen kwaad. Daarbij is het belangrijk dat je voldoende water drinkt en met regelmaat beweegt. Bij veel menstruatieklachten of een onbalans in je hormonen raden we je wel altijd aan om even langs de huisarts te gaan.
Heb je geen regelmatige cyclus en weet je niet precies wanneer de tweede helft van je cyclus begint? Dan adviseert de seed cycling-methode om de maancyclus te volgen. Dag één begint dan met de nieuwe maan en de tweede helft start je bij de volle maan.
Seed cycling in een notendop
Kort samengevat eet je dus in de eerste helft van je cyclus dagelijks een eetlepel gemalen lijnzaad en een eetlepel pompoenpitten. In de tweede fase van je cyclus eet je elke dag een eetlepel zonnebloempitten en een eetlepel sesamzaad. Je mag deze zaden ook mixen door je yoghurt, havermout, smoothie of salade.
Ervaringen van vrouwen die aan seed cycling doen
Hannah (28): “Voor mijn zwangerschap deed ik aan seed cycling, omdat de klachten tijdens mijn cyclus te verminderen. Ik merkte wel echt verschil in menstruatieklachten. Zo had ik minder buikpijn en werd mijn menstruatie twee dagen korter. Ook werd mijn huid beter sinds het eten van de zaden.”
Renée (32): “Ik merkte een aantal dingen na een paar maanden seed cycling: meer energie en focus gedurende de maand. Minder ups en downs in mijn humeur en minder krampen en steken tijdens mijn menstruatie. Én minder hoofdpijn en migraine tijdens mijn ovulatie en menstruatie. Ondertussen merk ik het ook meteen als ik het een paar dagen vergeet.”
Anneclaire (35): “Ik doe aan seed cycling tegen PMS. Het werkt zeker, maar wel in combinatie met biologisch eten en sporten. Ik heb sinds ik de methode gebruik veel minder klachten, voel me minder depri en mijn menstruatiepijn is minder.”