Hartaanval: de signalen én tips om het te voorkomen
We denken er liever niet over na, maar een hartaanval kan iedereen overkomen. Ook als je op de tram staat te wachten, in de auto zit of lekker in je bedje ligt. Hoe sneller een hartaanval behandeld wordt, des te groter de overlevingskans. Daarom is het belangrijk om een hartaanval zo snel mogelijk te herkennen én te voorkomen!
Bij een hartaanval raakt een bloedvat van het hart ineens afgesloten. Het meest voorkomende symptoom is een drukkende pijn op de borst die kan uitstralen naar andere delen van je lichaam. Er zijn verschillende signalen die je kunt herkennen én stappen die je kunt volgen om een hartaanval te voorkomen. Take notes for the sake of your health!
Signalen
In eerste instantie is het belangrijk om bepaalde signalen te herkennen. Je lichaam kan je een maand van tevoren signalen geven die erop wijzen dat je een hartaanval krijgt. Als je deze signalen herkent, is het verstandig om langs je huisarts te gaan én ervoor te zorgen dat je het alarmnummer ALTIJD binnen no time kunt bereiken.
1. Onregelmatige hartkloppingen
Hartkloppingen ontstaan vaak bij een paniekaanval en/of stress en duren gemiddeld 1 tot 2 minuten.
LEES OOK: Bizar onderzoek: menstruatiepijn net zo erg als pijn bij een hartaanval
2. Duizeligheid
Een duizelig gevoel kan een voorteken zijn van een hartaanval.
3. Haarverlies
Haarverlies vanaf je kruin kan duiden op een verhoogd risico op een hartaanval en/of hartafwijkingen. Het wordt ook geassocieerd met een verhoogd cortisol gehalte (cortisol is het stresshormoon). Stress heeft veel effect op je hart.
4. Pijn in je onderbuik
Heb je last van pijnscheuten in je onderbuik die plotseling verdwijnen, maar weer terug komen? Dit kan een signaal zijn!
5. Insomnia
Ben je rusteloos zodra je in bed ligt? Kom je moeilijk in slaap en word je vaak wakker in de nacht? Ook dit kan duiden op een hartaanval. LEES OOK: Kom je vaak moeilijk in slaap? Misschien lijd je aan insomnia
6. Extreem zweten
Ben je continu aan het zweten zonder enige reden, zoals een hittegolf, inname van hormonen, medicatiegebruik en/of sporten. Overmatig zweten is een vroegtijdig signaal van een hartaanval.
7. Pijn in je borst
Pijn in je borst kan ook ongemakkelijkheden veroorzaken in je armen, onderkaak, nek, schouders en buik. De pijn hoeft niet perse aan te houden, het kan ook om tijdelijke en/of terugkomende pijnscheuten gaan.
8. Vermoeidheid
Kosten je dagelijkse activiteiten je de laatste tijd meer moeite dan gewoonlijk? En ben je vooral aan het einde van de dag niet meer vooruit te branden. Als deze vermoeidheid gepaard gaat met de bovenstaande symptomen is het hoog tijd om naar de dokter te gaan! LEES OOK: Deze 7 dingen maken je vermoeider dan je zou denken
Voorkom een hartaanval
1. Houd je bloeddruk in de gaten
Een te hoge bloeddruk is een risicofactor voor een hartaanval. Je herkent een hoge bloeddruk aan duizeligheid, hoofdpijn, rusteloosheid, kortademigheid, zichtproblemen, pijn op de borst, oorsuizen en verwarring. Herken je deze symptomen? Laat je bloeddruk dan opmeten door je huisarts.
2. Houd je cholesterol niveau laag
Een te hoge cholesterol vormt een risico. Via een bloedtest kan eenvoudig worden vastgesteld of jouw cholesterolwaarden binnen de norm vallen. Is dit niet het geval? Dan kan jouw dokter je helpen met het opstellen van een bepaald voedingspatroon. Zo verlagen avocado’s, peulvruchten, noten, vette vis, volkoren granen, bosvruchten, pure chocola, knoflook, soja, groenten, thee en olijfolie je cholesterol. Vette producten – melk, mayonaise, roomboter, roomijs, kaas, yoghurt, slagroom – bewerkt voedsel, rood vlees en gefrituurde etenswaren verhogen je gehalte juist enorm.
3. Eet gezond
Om tip nummer 2 – bovenstaand – is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten! Om je hart en bloedvaten zo goed mogelijk te beschermen kun je het beste vezelrijk eten met granen, groenten, fruit, vis, gevogelte en mager vlees. Pas op met inname van vet voedsel en drink niet te vaak alcohol.
LEES OOK Omega-3? Dit is waar omega’s goed voor zijn (+ top 10 gezonde vetten)
4. Sport voldoende
Beweging is essentieel voor je hart! Minimaal 30 minuten per dag is voldoende om je hart gezond te houden.
5. Let op je gewicht
Overgewicht is een groot risicofactor voor hartziekten. Is je BMI hoger dan 30? Dan ben je medisch gezien te zwaar.
6. Stop met roken
Roken is ongezond. Ook voor je hart. PUNT!
7. Ga goed om met je stress
Tussen mentaal en fysiek zit een dunne lijn. Je cortisol hormoon (stresshormoon) staat rechtstreeks in verbinding met je hart. Heb je last van stress? Vind dan een manier om hiermee te dealen.
LEES OOK: Een gebroken hart kan je brein en je lichaam veranderen