Hardlopen tijdens je zwangerschap: alles wat je erover moet weten
Ben jij dol op sporten en met name hardlopen? Dan is het misschien lastig om in te schatten wat je lichaam aankan als je zwanger bent. Kan je op hetzelfde schema blijven rennen of moet je op een gegeven moment toch je lichaam de rust gunnen? Wij hebben een aantal belangrijke tips voor je op een rij gezet.
Hardlopen tijdens je zwangerschap
Vraag jij je af of hardlopen tijdens je zwangerschap wel verantwoord is? Daar kunnen we meteen uitsluitsel over geven. Hoewel het natuurlijk wel afhankelijk is van verschillende factoren (hoe je zwangerschap verloopt bijvoorbeeld) is er over het algemeen geen enkel bewijs dat hardlopen tijdens de zwangerschap gevaarlijk is voor jou of de baby.
Het is wel belangrijk dat je al langer rent – dus hier niet pas mee begint tijdens je zwangerschap – en dat je goed luistert naar je lichaam. Krijg je krampen of heb je last van bloedingen tijdens of na het rennen dan is het uiteraard belangrijk dat je meteen een dokter inschakelt.
1. Pas waar nodig je schema aan
Hoewel je natuurlijk kunt blijven hardlopen tijdens je zwangerschap is het wel goed om rekening te houden met bepaalde dingen. Ren bijvoorbeeld net een tandje langzamer en zoek de meest veilige route (zonder valgevaar) uit. Drink voldoende water – ook al is dat natuurlijk altijd belangrijk en naarmate je langer zwanger bent (en je je ook oncomfortabeler zult voelen) is het goed om over te gaan op (snel)wandelen.
2. Test jezelf door te praten tijdens of na het hardlopen
Een simpele test die je bij jezelf kunt uitvoeren om erachter te komen of je het aankan, is door te praten. Je moet tijdens je workout in staat zijn om een gesprek te voeren zonder dat je daar extreem kortademig van wordt.
3. Stop direct als het niet goed voelt
Als je lichaam ook maar enigszins signalen afgeeft dat er iets niet oké is, stop dan direct met je workout. Dat kan variëren van krampen in je buik tot bijvoorbeeld het verliezen van bloed. Schakel direct een dokter in.
4. Goede sportkleding en -schoenen
Ook is het belangrijk, zeker tijdens je zwangerschap, dat je een geschikte outfit draagt tijdens het rennen. Zo is het onder andere belangrijk dat je goede renschoenen draagt die de schok na iedere stap opvangen. Ook kun je waanzinnig veel baat hebben bij een goede sportbeha die ondersteuning biedt. Geloof ons, dat ga je écht nodig hebben.
5. Geef je lichaam de rust en ruimte (ook om te herstellen)
Vraagt je lichaam om meer rust in plaats van beweging, luister daar dan naar. Ook als je eenmaal bent bevallen. Het herstel gaat nou eenmaal niet van de ene op de andere dag en daar heb je soms wel wat geduld voor nodig, ook als het aankomt op weer gaan hardlopen. Als je het fijn vindt, kun je altijd een personal trainer inschakelen die je na de bevalling helpt je spieren en conditie weer op te bouwen.
LEES OOK: 10 x zo motiveer je jezelf om weer te gaan sporten