Een handig overzicht: dit is ongezonde voeding voor je peuter
Heerlijk, je peuter is oud genoeg om helemaal met de pot mee te eten. Althans, dat blijkt dus toch niet helemaal het geval te zijn. Er zijn namelijk toch behoorlijk wat etenswaren die als ongezonde voeding voor je peuter worden gezien.
Gezond eten staat bij veel ouders hoog op het prioriteitenlijstje. Maar vaak is het toch nog even zoeken naar wat daar nou precies onder valt. Dat je sommige voedingswaren beter niet te veel aan je peuter kunt geven is één ding, maar er blijkt ook behoorlijk wat te zijn dat je beter niet kunt geven.
Ongezonde voeding
Het Voedingscentrum raad nadrukkelijk een aantal voedingswaren af. Deze etenswaren vallen volgens het Voedingscentrum onder ongezonde voeding voor baby’s en peuters en kun je beter nog niet aan je kleintje geven:
1. Rauwe melk of ei
Voor etenswaren met rauwe melk of rauw ei geldt dat je het beter niet aan je peuter kan geven. Of het nou gaat om toetjes met rauw ei, sauzen of rauwmelkse kazen: sla het over. Er kunnen namelijk ziekmakende bacteriën inzitten, denk aan listeria, salmonella en E. coli.
2. Rauwe vis
Eigenlijk geldt hetzelfde voor rauwe vis. Hoewel vis heel goed is voor je kind en er wordt aangeraden om hem minstens één keer per week vette vis te geven kun je rauwe vis kun je beter overslaan. Hier kunnen ook bacteriën inzitten, waar peuters nog erg gevoelig voor kunnen zijn.
Slimmere kinderen die beter slapen? Laat ze meer vis eten!
3. Rauw vlees
Net als vis, is vlees ook goed voor je kind. Er zit namelijk veel ijzer in. Rauw vlees als carpaccio, rosbief, filet américain kan je peuter beter vermijden, daar kunnen ook schadelijke bacteriën inzitten.
4. Kant-en-klaar maaltijden (en sauzen)
Of het nou gaat om soepen, sauzen of maaltijden: probeer je kind zo min mogelijk kant-en-klaarmaaltijden geven. In dit soort maaltijden zit namelijk veel zout.
5. Kaas (ook smeerkaas)
Wat nog een redelijk nieuw advies is, is om kinderen tot vier jaar geen harde kazen te geven. Ook daar zit te veel verzadigd vet en zout in (meer dan in andere broodbeleg). De nieren van kinderen tot vier jaar kunnen de hoeveelheid zout nog niet goed verwerken, en een teveel hieraan kan schade toebrengen aan je kind. Dit advies geldt voor plakjes kaas (kant-en-klare), een stuk kaas, maar zeker ook voor smeerkaas. Enkele kazen die weinig of minder zout bevatten – en je dus wel aan je kinderen kan geven – zijn mozzarella, zuivelspread en Hüttenkäse.
6. Gerechten met alcohol
Wat rode wijn bij de pastasaus? Geef dat gerecht dan beter niet aan je kind. Of je nou iets kookt, stooft of flambeert met alcohol: beter niet aan je peuter geven. Toetjes met likeur (tiramisu bijvoorbeeld) kun je ook beter vermijden.
Maar alcohol verdampt toch? Nope, niet alle alcohol, er blijft altijd een deel achter in het gerecht. En dat zijn niet zomaar percentages. Als je iets flambeert blijft er bijvoorbeeld nog zo’n 75% alcohol achter, bij stoven is pas na twee uur ongeveer 90 procent van de alcohol verdampt. Als je iets vijftien minuten stooft, blijft er nog zo’n 40% alcohol in het gerecht zitten. Good to know.
7. Leverworst
Naast deze zes punten raadt het Voedingscentrum ook af om kinderen tot vier jaar leverproducten te geven, zoals paté of smeerworst. Naast een beste hoeveelheid zout, zit hier ook een hoog gehalte vitamine A in. En je peuter moet niet te veel vitamine A binnenkrijgen, dat kan namelijk schadelijk zijn voor zijn gezondheid. De bovengrens voor kinderen tot vier jaar is maximaal 800 microgram vitamine A per dag. Een boterhammetje met smeerworst bevat zo’n 1200 microgram vitamine A.
Meer lezen over al dan niet gezonde voeding?
- Handig overzicht; gezonde en minder gezonde voeding voor je kind
- Rijstwafels en andere rijstproducten giftig voor kinderen?
- Deze dingen herkent iedere moeder van een kind met een voedselallergie…