‘Als je maar weer levend terug komt, dacht ik nog’
Anne-Mar Zwart volgt in het wekelijkse programma Handen aan de couveuse ouders met een kindje op IC Neonatologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Hier liggen veel te vroeg geboren of ernstig zieke baby’s. Ook blikt Zwart terug op het vorige seizoen en zien we hoe het nu gaat met de baby’s die toen op de afdeling lagen.
De eerste baby die we in seizoen twee leren kennen is Cas. Hij is geboren na slechts 25 weken zwangerschap op een wel heel bijzondere plek, namelijk de snelweg. Omdat hij veel te vroeg is geboren, heeft hij direct hulp nodig. Er wordt een traumahelikopter gebeld en Cas wordt naar de IC neonatologie gebracht. Kersverse ouders Angela en Damian staan nog een beetje perplex van de plotselinge bevalling.
Hand aan de couveuse bij baby Cas
Damian vertelt ontdaan dat hij heel erg trots is om vader te zijn geworden. Het kleintje weegt maar net aan 800 gram. Naar omstandigheden gaat het goed met hem, hij is stabiel, maar er zijn wel zorgen bij het medisch personeel. Hij heeft nog heel wat hobbels te nemen de komende tijd.
Dat blijkt maar weer aan het einde van het programma, want dan krijgt Cas een hersenbloeding. Met een echo wordt gekeken naar de ernst van de bloeding. Voor nu zijn de bloedingen nog aanwezig en niet toegenomen, maar wel zorgelijk. In de volgende aflevering zien we hoe het verder gaat met hem en zijn ouders.
Sanne heeft een gat in haar middenrif: ‘Je wereld stort even in’
Sjanneke en Bas verwachten hun tweede dochter en omdat het middenrif van hun baby niet goed is aangelegd, wordt Sjanneke ingeleid. Door het gat in het middenrif van hun dochter is de borstkas niet afgesloten van de buikholte. Hierdoor verdrukken organen uit de buikholte een long en haar hart. Haar long zal daardoor altijd een stuk kleiner blijven. Bas vertelt: “Je schrikt heel erg wanneer je dit te horen krijgt tijdens de 20-wekenecho. Je wereld stort even in.”
Een groot medisch team onder leiding van neonatoloog Cynthia van der Starre staat al klaar om de dochter van Sjanneke en Bas te ondersteunen na de geboorte. Gynaecoloog-perinatoloog Dr. Philip Dekoninck vertelt: “Nu ademt de baby nog via de baarmoeder, maar straks moet ze het zelf doen.” Dat is een spannend moment voor zowel de ouders als de artsen.
Van der Starre checkt alle apparatuur en medicijnen drie keer en laat vervolgens aan de ouders weten dat zij en haar team klaar staan. Sjanneke is erg verdrietig in die laatste momenten van haar bevalling. Het komende half uur is dan ook allesbepalend voor haar dochtertje. De bevalling verloopt goed en de baby wordt op de borst van Sjanneke gelegd. Sanne, heet het meisje.
Aan de beademing
Daarna nemen de artsen Sanne mee. Ze gaat meteen aan de beademing en kleurt direct daarna roze. “Met de ernst van wat ze heeft, is dit de beste start die ze kan hebben”, zo legt Van der Starre uit. De eerste spannende minuten zitten erop. Daarna gaat het meisje naar de IC om te wachten op de operatie om haar middenrif te sluiten. “Wat is ze mooi hè?” fluistert Bas tegen Sjanneke. De ouders zijn erg ontdaan, maar hebben alle vertrouwen in hun sterke dochter en het team van artsen.
Een week na de geboorte vindt de operatie plaats. Moeder Sjanneke vertelt: “We wisten dat dit ging komen, ze gaat zich gewoon bewijzen en daarna gaan we vooruit kijken. Ik dacht nog wel, als je maar weer levend terug komt, toen ze de operatiekamer ingereden werd…” Gelukkig is de operatie geslaagd en mag Sanne zelfs al een maand later het ziekenhuis verlaten. “Ze heeft zichzelf bewezen, ze is sterk.”
Lees ook de artikelen van seizoen één van Handen aan de couveuse terug.