Zo lang doet een kind gemiddeld over het halen van zwemdiploma A (en dan ben je er nog niet)
Misschien wel hét belangrijkste diploma dat je kind in zijn of haar leven haalt is toch wel het zwemdiploma A. Al van baby af aan worden cursussen gegeven om kinderen te laten wennen aan in het water zijn. In Nederland is er ook gewoon heel veel water, dus is het belangrijk dat een kind op dat gebied zelfredzaam is.
De Nationale Raad Zwemveiligheid adviseert dan ook om je kind van 4,5 tot v5 jaar te laten starten met zwemlessen voor het A-diploma. Jongere kinderen hebben vaak nog moeite met de vaardigheden en starten ook al op de basisschool. Omdat dit een grote verandering is in het leven van je kind, wordt aangeraden een half jaar te wachten met zwemlessen. Dan is je kind gewend aan school en zal het met minder moeite leren zwemmen.
Hoelang doet je kind over het halen van zwemdiploma A
De meeste kinderen doen zo’n 48 klokuren over het halen van zwemdiploma A. Vaak duurt zwemles geen klokuur, maar bijvoorbeeld drie kwartier. Omgerekend in zwemlessen van drie kwartier zijn dat 75 lessen. Wanneer je kind een keer per week naar zwemles gaat, betekent dat dus dat je zo’n anderhalf jaar bezig bent. Tien procent van de kinderen haalt het diploma sneller en nog eens tien procent doet hier langer over. Het B-diploma en C-diploma zijn vaak sneller op zak: na twaalf en nog eens twaalf hele uren.
Hierbij maakt het overigens niet uit of je twee keer per week gaat, of zelfs drie keer. Uiteindelijk maakt je kind ongeveer hetzelfde aantal zwemuren. Wel is het zo dat de Nationale Raad Zwemveiligheid vindt dat de heel korte zwemcursussen het gevolg hebben dat kinderen snel leren zwemmen, maar dit ook weer snel verleren, omdat het simpelweg te snel is aangeleerd.
Leer je kind wennen aan water: watervrij maken
Babyzwemmen is er niet voor niets: je kleintje van een paar maanden leert natuurlijk niet om te zwemmen zoals wij dat doen. Wel went je baby aan water en wordt het ‘watervrij’. Dat betekent dat het niet bang is voor water en spetters of om nat te worden. Ook jouw reactie op water is belangrijk voor je kind: waarschuw je steeds dat water gevaarlijk is, dan kan je kind een angst ontwikkelen voor water. Het is dan een stuk lastiger om zwemlessen te volgen. Heb je niet aan babyzwemmen gedaan? Geen nood! Door af en toe met je kind naar het zwembad te gaan of lekker te spetteren in bad of onder de douche, of in een badje in de tuin, went je kind ook aan water. Blijf er natuurlijk wel altijd zelf bij, dat is veilig en geeft je kind vertrouwen.
Feiten over zwemles
- De grootte van de groep heeft geen invloed op het leren zwemmen van je kind
- Kleinere kinderen leren vooral van elkaar, een grotere groep is in dat opzicht beter dan privézwemles
- Elke gemeente heeft regelingen voor ouders die zwemlessen niet kunnen betalen
- Elk kind is anders en ontwikkelt zich in een ander tempo, dat is heel normaal
- Een goede lesgever (zwemjuf of zwemmeester) is een van de belangrijkste dingen tijdens zwemles: je kind moet zich veilig voelen
- Voor vier jaar samen zwemmen helpt de zelfredzaamheid van je kind vergroten
- De haak waarmee onze generatie vroeger zwemles kreeg bestaat niet meer
- In sommige zwembaden leren kinderen tijdens de zwemlessen al zwemmen met kledingstukken aan
- Ga niet alleen voor zwemdiploma A, het Zwem-ABC is de Nationale Norm Zwemveiligheid (dus het A-, B- en C-diploma)