Last van haargroei? Dit wil je weten over (laser)ontharing tijdens zwangerschap
Als je tijdens de zwangerschap last hebt van ongewenste haargroei, dan wil je daar natuurlijk iets aan doen. Maar hoe zit het eigenlijk met ontharing tijdens de zwangerschap? ”Laserontharing is niet aan te raden, omdat het niet bekend is of het invloed heeft op de ongeboren vrucht. Gelukkig zijn er andere oplossingen die kunnen worden ingezet tijdens de negen maanden”, vertelt Renske Ypma van de Huidkliniek.
Hoe zit het met ontharing tijdens de zwangerschap? Wat kan wel en wat kan er niet?
Ontharing tijdens zwangerschap
”Tijdens de zwangerschap verandert de hormoonbalans en kan de huid gevoeliger worden voor licht, radiatie en elektrische stromen”, vertelt Ypma. “Hoewel er weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is over de risico’s van laserontharing tijdens de zwangerschap, raden experts uit voorzorg aan om het niet te doen. Er is niet bekend wat de invloed ervan is op de ongeboren vrucht. Voor en na de zwangerschap kan laserontharing wél veilig worden toegepast.
Als je tijdens de zwangerschap last hebt van ongewenste haargroei, dan wil je daar natuurlijk iets aan doen. Laserontharing is echter tijdens de zwangerschap niet aan te raden, omdat het niet bekend is wat de invloed daarvan is op de ongeboren vrucht. Gelukkig zijn er andere oplossingen die kunnen worden ingezet tijdens de negen maanden, zoals scheren, het gebruik van ontharingscrème en knippen. Wil je langduriger resultaat? Dan kun je denken aan epileren of waxen. Let wel op, want deze methoden kunnen leiden tot ingegroeide haren, ontstekingen en mogelijk zelfs verergering van de haargroei. Belangrijk om te vermelden is dat epileren en waxen worden afgeraden wanneer je al bezig bent met een laserontharingstraject.
Tijdens de zwangerschap kan er extra haargroei optreden door hormonale veranderingen. Het is belangrijk om te weten dat de haren die al definitief verwijderd zijn tijdens de laserontharing, niet meer terug kunnen komen. Het is echter mogelijk dat er tijdens de zwangerschap nieuwe haren ontstaan op plekken waar je dit misschien nog niet eerder hebt gehad. Denk aan haren rondom de tepels, navel en in het gelaat. Geen zorgen, deze haren zullen in de meeste gevallen weer verdwijnen na de bevalling.
Het kan ook voorkomen dat ‘slapende haren’ wakker worden door hormonale veranderingen. Dit kan altijd gebeuren tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de puberteit of menopauze.
Laserontharing hervatten
In principe kun je na de bevalling het traject weer oppakken, maar het is mogelijk dat het resultaat door de hormonen langer op zich laat wachten. Het duurt namelijk een aantal maanden voordat de hormoonbalans weer op het niveau van voor de zwangerschap is. Indien je borstvoeding geeft duurt dit nog langer. Het is belangrijk om je lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen.
Tijdens de zwangerschap kun je misschien niet alle ongewenste haren laten verwijderen, maar je kunt wel op een andere manier extra aandacht besteden aan je huid. Denk bijvoorbeeld aan milde peelings, facials, bindweefselmassages, microneeding en diepte reinigingsbehandelingen. Al deze behandelingen kunnen zonder problemen tijdens de zwangerschap worden ondergaan en bieden ook een ontspannende manier om de huid te reinigen en te verzorgen. Deze behandelingen zijn veilig voor jou en de baby.”
Alles wat jij (en je kind) wil weten over de eerste lichaamsbeharing én over scheren en ontharen