Gina Koninkx
Gina Koninkx Kinderen 20 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers willen antwoord op de vraag: waarom weigeren kinderen groente te eten?

Gisteravond aan de tafel van Jinek schoven Marcel Levi en Sjaan Nederkoorn aan. Toepasselijk, want daar spraken zij over de eetvoorkeuren van jonge kinderen. Geen enkele ouder zal namelijk ontkennen dat het naar binnen krijgen van een portie groenten hartstikke moeilijk is.

Elke avond probeer je weer die dagelijkse portie groenten naar binnen te stouwen bij je kind. Dat gaat vaak niet zonder gezeur en gezanik. Hoe kan dat toch? Hoogleraar Sjaan Nederkoorn doet hier onderzoek naar. Zij probeert een antwoord te vinden op de vraag waarom kinderen groenten weigeren te eten.

Kinderen die groenten weigeren te eten

Jouw kind is echt niet de enige die met moeite een stukje broccoli binnen krijgt, vaak ook nog eens met de nodige drama. Niet zo gek want er lijken verschillende oorzaken aan ten gronde te liggen volgens Nederkorn. Zij onderzoekt waarom kinderen van drie tot vijf jaar oud weigeren hun groenten te eten. De meeste kinderen groeien er gelukkig na hun vijfde weer overheen. Maar waar komt het weigeren van groenten vandaan op deze jonge leeftijd?

Smaken en texturen van groenten

Wat niet ontkent kan worden, is dat veel groentesoorten een bittere smaak hebben en het is algemeen bekend dat kinderen (maar ook volwassenen) een bittere smaak minder lekker vinden. “Daar zijn we nou eenmaal mee geboren”, zegt Nederkorn. Toch weigeren kinderen de groenten soms ook al zonder deze ook maar geproefd te hebben. Smaak is, zo blijkt dus, niet het enige wat belangrijk is.

Ook texturen spelen hierin een grote rol legt Nederkorn uit. Kinderen vinden structuren (zeker in hun mond) raar, vervelend of moeilijk. Eten met stukjes bevalt daarom maar weinig kinderen goed. “Het kan vergeleken worden met kids die het niet fijn vinden met blote voetjes op het gras te lopen. Kinderen die hiervoor gevoelig zijn, vinden eten in hun mond vaak ook moeilijk en zijn wat kieskeuriger dan anderen”, aldus Nederkorn.

Advies van Nederkorn

Maar hoe zorg je er nou voor dat je kind wél groenten eet? Hoewel Nederkorn nog bezig is met het onderzoek, wist ze bij Jinek enkele waardevolle adviezen te delen. Wist je namelijk dat je groenten wel tien tot veertien keer moet aanbieden om je kind eraan te leren wennen? Hoe vaker ze een groentesoort zien en proeven, hoe groter de kans dat ze eraan wennen. En gewenning zorgt er weer voor dat ze het lekkerder gaan vinden.

Groenten aanbieden is op deze leeftijd nog altijd het beste manier door je kind op een speelse manier te overtuigen het eten te proeven. De hoeveelheid die ze eten is niet per se belangrijk, dus één hap is net zo goed als tien happen. Het gaat om het proeven.

Kinderen die op jonge leeftijd al vaak groenten aangeboden krijgen, vinden het eten van groenten (en de smaak ervan) normaler. Deze kinderen hanteren ook wanneer ze volwassen worden een gezonder eetpatroon.

Het hele item van Jinek bekijken? Dat kan hier.

Whut? Hak ontwerpt een bord waar kids meer groenten door eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme