Met deze hack maak je bijna álle verse groenten lekkerder (ja, ook spruitjes)
We weten het allemaal: groenten zitten vol met vitamines en het wordt aangeraden om minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Maar ja, maak dat je kinderen maar wijs. Met deze hack maak je groenten in elk geval een stuk lekkerder om te eten, zelfs voor de lastige groenten-eters onder ons.
Maakt jouw kind ook al een vies gezicht zodra je het woord ‘groenten’ zegt, of ben je zelf geen groot fan van een bepaalde soort? Of dat nou spruiten, broccoli of wortels zijn, ik kwam laatst een makkelijke tip tegen om groenten lekkerder te maken en het heeft een nieuwe wereld voor me geopend. Vanaf nu ga ik alle groenten grillen.
Groenten grillen, makkelijk én lekker
In de supermarkt liggen verschillende zakken gegrilde groenten in de diepvries (ideaal als je niet zo veel tijd hebt), maar zélf groenten grillen is nog tien keer lekkerder. De groenten worden er een flink stuk zoeter van, zélfs spruiten.
Grillen in een grillpan
Een makkelijke manier om groenten te grillen is met een grillpan. Deze pannen zijn beschikbaar voor zowel gas als inductie, en zorgen ervoor dat jouw groenten die kenmerkende grillstrepen krijgen. Vaak is het een namelijk opvallende vierkante pan met ribbels.
Onze tip: met een tosti-ijzer kom je ook een heel eind.
Grillen met de grilstand
Veel ovens komen standaard met een grillfunctie. Vaak is dit het ovensymbool met de tandjes aan de bovenkant. Houd bij het grillen wel je groenten goed in de gaten, want het kan hard gaan!
Grillen in de oven
Heeft jouw oven geen grillstand? Dan kan je de groenten ook gewoon in de oven bereiden. Officieel gezien is dit natuurlijk niet grillen en je krijgt die kenmerkende grillstrepen ook niet op je groenten, maar het zorgt wél voor die lekkere smaak.
Bonus: groenten grillen op de barbecue
Een topper voor de komende zomer: maak het barbecuen wat gezonder en serveer de onderstaande groenten op stokjes. Lekker als bijgerecht naast het (vega)vlees van de barbecue.
Deze groenten kan je zonder problemen grillen
- Wortels
- Broccoli
- Spruiten
- Paprika
- Aubergine
- Courgette
- Prei
- Paksoi
- Mais
- Paksoi
- Champignons
- Tomaten
- Bloemkool
Bij de tomaten is het belangrijk om eerst even een kruisje in het velletje te zetten, zodat ze in de oven niet uit elkaar spatten. Verder geldt voor bijna elke soort groente dat je het beste plakken van ongeveer 1 cm kunt snijden.
De temperatuur en bereidingstijd is voor elke groentesoort verschillend, check dit altijd even op internet voordat je de oven of grill gebruikt.