Gouden tips voor aambeien (+ zo gaan ze snel weg)
Aambeien, ook wel bekend als hemorroïden, kunnen voor erg veel ongemak zorgen. Gelukkig zijn er enkele handige tips die je kunnen helpen om verlichting te vinden of er zelfs voor zorgen dat de aambeien verdwijnen. Dit en meer lees je hieronder.
Wanneer je aambeien hebt, dan is het niet alleen pijnlijk om te zitten, maar ook lopen kan pijn doen. Je weet je geen houding meer te geven en dit kan erg vervelend zijn.
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn opgezwollen aderen in of rond de anus. Ze kunnen zich zowel in als buiten de anus bevinden. Inwendige aambeien zitten binnenin de anus, terwijl uitwendige aambeien zichtbaar zijn rond de opening van de anus. De belangrijkste oorzaak van hemorroïden is overmatige druk op de bloedvaten in het bekkengebied. Dit kan het gevolg zijn van een zwangerschap, obstipatie, zwaar tillen of langdurig zitten.
Hoe gaan aambeien het snelste weg?
1. Verander je voeding
Wanneer je last hebt van hemorroïden, dan kun je je voeding eens onder de loep nemen. Dit is namelijk een belangrijk punt als het om aambeien gaat. Zorg ervoor dat je voldoende vezels eet om obstipatie te voorkomen. Vezelrijk voedsel zoals volkoren granen en groenten en fruit kunnen helpen de ontlasting te verzachten.
2. Hydratatie
Naast vezelrijk eten is het ook belangrijk om voldoende water te drinken. Hierdoor hou je de ontlasting zacht en dit vermindert de druk op de aambeien. Ook zal zachte ontlasting zorgen voor minder irritatie aan het gebied in en rond de anus.
3. Genoeg bewegen
Als je aambeien hebt kan het soms erg pijnlijk zijn om te lopen. Toch is het belangrijk dat je genoeg beweging krijgt. Beweging verbetert de bloedcirculatie en versterkt de spieren in het bekkengebied. Dit kan helpen om hemorroïden te voorkomen en te verminderen.
4. Kort op het toilet
Vermijd langdurig zitten op het toilet. Dit kan namelijk de druk op de aderen verhogen. Probeer een bezoek aan het toilet daarom zo kort mogelijk te houden.
Wat is het beste middel tegen aambeien?
Er zijn verschillende middelen die kunnen helpen bij de behandeling van hemorroïden. Hieronder staan een paar opties.
1. Zalf of crème
Er zijn bij de drogist diverse zalven en crèmes verkrijgbaar die kunnen helpen om de pijn en de jeuk te verminderen. Ze bevatten vaak ontstekingsremmende ingrediënten zoals hydrocortison.
2. In bad met warm water
Een bad met warm water kan verlichting bieden. Door het warme water zullen de bloedvaten ontspannen en zal de pijn minder worden. Zorg daarna wel dat je de uitwendige aambeien goed droogdept, want anders gaan ze irriteren en jeuken.
3. Aambeienkussen gebruiken
Als je aambeien hebt dan kan het erg pijnlijk zijn om te zitten. Speciale kussentjes met een uitsparing in het midden kunnen het zitten comfortabeler maken. Dit kussentje lijkt ook wel op een donut.
4. Arts inschakelen
Wanneer de pijn erg is of wanneer de aambeien bloeden, dan is het slim om een arts te raadplegen voordat je iets gaat gebruiken. Ook kan een arts bepaalde behandelingen aanbevelen, zoals rubberbandligatie of sclerotherapie. Hiermee kunnen door een specialist zowel inwendige als uitwendige aambeien verwijderd worden.
Waar krimpen aambeien van?
Aambeien kunnen krimpen door een combinatie van een goede behandeling en veranderingen in levensstijl. Niet alleen is het goed om genoeg te drinken en vezelrijk te eten, ook is het belangrijk om genoeg te bewegen. Heb je hemorroïden gekregen doordat je last hebt van obstipatie? Dan moet dit probleem eerst aangepakt worden, waarna de aambeien geleidelijk kleiner zullen worden. Ook na een zwangerschap of bevalling zullen aambeien snel kleiner worden. Probeer ook hierbij gezond te eten en veel te drinken.
Hoe lang duurt het voordat een uitwendige aambei weg is?
Hoe lang het duurt voordat een uitwendige aambei helemaal weg is, dat verschilt per persoon. Bij de ene persoon duurt het maar een paar dagen, bij de ander kan het enkele weken duren. Met de juiste behandeling en aanpassingen qua voeding en beweging, zal het vaak niet langer duren dan een week. Ook daarna is het goed om deze aanpassingen vol te blijven houden, hierdoor kun je herhaling voorkomen.
Bevallingsverhaal Sandra: ‘Ik had een tros aambeien waar je U tegen zegt’