Sherita Jager
Sherita Jager Gezondheid 21 aug 2019
Leestijd: 6 minuten

Let op: deze giftige planten staan waarschijnlijk gewoon in je huis en achtertuin

In vergelijking met kinderen uit andere landen, hebben onze kiddo’s weinig natuurlijke vijanden. In Nederland kennen we geen dodelijke slangen, insecten of dieren. Maar helemaal veilig zijn we ook weer niet. In Nederland groeien namelijk veel giftige planten, die soms zelfs dodelijk kunnen zijn. En er is een grote kans dat jij één van deze giftige planten gewoon in je huis of tuin hebt staan.

Gevaar thuis of in de tuin

75 procent van de vergiftigingen gebeurt in het huis, de tuin, op school of in het park. Slechts een klein deel gebeurt in de vrije natuur. Het gevaar ligt dus meer op de loer dan je denkt. Sierplanten hebben een grote aantrekkingskracht en lijken door hun schoonheid ongevaarlijk. En hoewel het natuurlijk nooit de bedoeling is dat kinderen blaadjes, besjes, bloemen of stronken eten, vergeten ontdekkende kinderen de regels wel eens. Bij deze planten is het dus extra opletten geblazen.

Voorkomen is beter dan genezen

In meer of mindere mate hebben jonge kinderen de neiging om alles in de mond te stoppen. Daarnaast is het best moeilijk om geen enkele giftige plant in of rond het huis te hebben. Leer kinderen daarom ten eerste dat ze nooit planten, bloemen of bessen in de mond mogen stoppen en ze planten ook niet mogen aanraken zonder jou toestemming. Zorg ervoor dat giftige planten buiten handbereik staan. Kinderen die dit nog niet kunnen begrijpen, mogen nooit zonder toezicht buiten spelen.

Ken je planten

Zorg ervoor dat je weet welke planten je waar hebt staan, zodat je altijd weet of een plant gevaarlijk is, en zo ja, welke plant het is geweest, mocht het misgaan. Een handige tip is om het kaartje van de nieuwe plant te bewaren. Zo weet je precies welke plant, wat doet. Een andere tip om giftige planten te herkennen, is door het hebben van een goed plantenboek.

Gevaarlijk in de tuin:

Gevlekte scheerling en oleander

De gevlekte scheerling. Dit schattig uitziende plantje is een van de giftigste planten van Europa. De oude Grieken gebruikten deze plant voor het uitvoeren van de doodstraf. Zelfs in kleine hoeveelheden – een theelepeltje voor volwassenen – kan deze plant al dodelijk zijn. Zorg er daarom voor dat deze plant nooit in de buurt van je huis of tuin te vinden is. Een andere extreem giftige struik is de oleander. Deze plant is ook extreem giftig en moet dan ook absoluut uit de tuinen van peuters blijven.

De wonderboom, taxus (venijnboom) en de gevlekte aronskelk

Alles van de wonderboom is zeer giftig. Een volwassene kan doodgaan aan de inname van slechts één milligram. Dit is dan ook de reden dat de boom in het Guiness Book of World Records staat als meest giftige plant ter wereld. Ook de Taxus is er een om voor op je hoede te zijn. Het eten van de zaden of bladeren kan fataal zijn voor zowel kinderen als volwassenen. De gevlekte aronskelk is ook een plant die je liever niet in je tuin hebt. Het eten van een paar besjes van deze plant kan al dodelijk zijn.

Wolfkers

Hoewel de struik zeldzaam is in Nederland, is dit er toch een om voor uit te kijken. De besjes van de wolfkers zijn zoet, waardoor veel mensen niet meteen doorhebben dat het om een erg giftig besje gaat. Voor kinderen kan het eten van 2 besjes al fataal zijn, voor volwassenen kunnen 5 besjes al dodelijk zijn.

Vingerhoedskruid

Wist je dat er uit vingerhoedskruid een stofje wordt gewonnen voor medicijnen tegen hartfalen? Een mooie plant, zou je denken. Maar als je een goed werkend hart hebt is dit juist een plant om te vermijden. Eet je een paar gram van de blaadjes, dan kan dit al dodelijk zijn.

Hortensia en lupine

De prachtige bloem die het zo goed in vele tuinen doet, is eigenlijk helemaal geen fijne struik en zelfs erg gevaarlijk. De hortensia is giftig voor mens en dier. Het eten van hortensia kan zorgen voor braken, diarree en het kan ook je bloedsomloop aantasten. Lupine is nog zo’n mooie plant die giftig is. De giftigheid verschilt per seizoen maar de plant kan dodelijk zijn omdat het het zenuwstelsel kan aantasten.

Meiklokjes (ook wel lelietje-van-dalen genoemd)

Deze bloem is prachtig als sierbloem en leuk om cadeau te geven. Maar een hapje van de stengel, blad of bloem kan voor veel overlast zorgen. Het innemen van meiklokjes kan zorgen voor braken, diarree, buikpijn en in het ergste geval zelfs hartritmestoornissen. Ook het water waarin de bloem staat kan gevaarlijk zijn voor bijvoorbeeld een huisdier dat uit de vaas wil drinken.

Blauweregen en goudenregen

Deze prachtige planten kun je beter van een afstandje bekijken. Het eten van de boontjes in de plant zorgt voor braken, misselijkheid, buikpijn en soms zelfs voor ernstige problemen aan de maag of darm. Ook het sap van deze planten kan de ogen erg irriteren.

Paardenkastanje

Kastanjes rapen, wie doet dat nou niet? Deze prachtige boom vind je door heel het land, maar wat maar weinig mensen weten is dat het zaad, blad en de schors van de paardenkastanje giftig is. Niet eten dus! Tamme kastanjes kunnen wel gegeten worden.

Monnikskap (Aconitum)

Monnikskap is een mooie plant, maar zeer giftig. Het binnenkrijgen van paar druppeltjes kan al dodelijk zijn. Het is zelfs aan te raden de plant alleen aan te raken als je handschoenen draagt, omdat het gif door de huid kan worden opgenomen en het hartritmestoornissen en verlaging van de bloeddruk kan veroorzaken.

Overige giftige buitenplanten

Een bekende en prachtige plant, maar narcissen zorgen voor vrijwel dezelfde symptomen als de meiklokjes. Ook het sneeuwklokje, de anemoon, de hyacint, de klimop (grote
hoeveelheden kunnen leiden tot coma), de rhododendron, de hulst, iris, azaleas, vingerhoedskruid, doornappel, herfsttijloos, papaver, cipres, boterbloem en laurierkers zijn giftige maar niet extreem dodelijke planten. Hoe dan ook is het goed om deze planten uit de buurt van kinderen te houden.

Gevaarlijk in huis:

Ook in huis zijn veel giftige planten te vinden. Dit zijn een paar kamerplanten die je echt moet vermijden. De dieffenbachia, flamingoplant, amaryllis, de wolfmelkachtigen,
philodendron, anemoon, azalea, clivia, de kerster en de gatenplant. Let op, deze lijst van giftige planten is niet compleet. Een complete en zeer uitgebreide lijst kun je vinden op deze website.

Wat te doen bij een vergiftiging?

Symptomen: er zijn een aantal symptomen van vergiftiging die meteen optreden. Wees alert op braken en overgeven, diarree of buikloop, buikpijn, gebrek aan eetlust, een bleke tong en tandvlees, zwellingen in de mond en keel en stuiptrekkingen.
● Verwijder alle resten uit de mond en bewaar het om te kunnen identificeren om welke plant het gaat;
● Als het om een dodelijke plant gaat, bel direct 112;
● Raadpleeg in andere gevallen altijd een arts. Zorg ervoor dat je de plant identificeert om te weten hoe je moet handelen;
● Let op: Je kind laten overgeven is niet altijd een goed idee, omdat het als het om een irriterende plant gaat, het opbraken kan zorgen voor meer slokdarmirritatie. Doe dit dan ook alleen op aanraden van medisch personeel.

Lees ook: Deze 6 planten zijn ideaal in de slaapkamer omdat ze je beter laten slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme