Voedingsexpert: ‘Gezondheid is niet alleen gezonde voeding, maar ook af en toe voor makkelijk kiezen’
Bewust bezig zijn met gezond eten geven aan je kinderen, kan soms nogal stress opleveren. Bijvoorbeeld wanneer je laat thuis bent, iedereen moe en hongerig is en je nog een voedzaam maal wil voorbereiden. Of wanneer je kind graag koekjes met je wil bakken of een stukje taart met je wil eten. Hoe ga je daarmee om?
Voedingsdeskundige Dominique van Koken voor kleintjes geeft ons handige tips. Dit keer deelt ze haar visie op gezondheid met gezonde én minder gezonde voeding. Dominique is deskundige als het aankomt op een plantaardige opvoeding, maar vindt het net zo belangrijk om een goede relatie met eten voor te leven aan kinderen.
Gezonde voeding is niet altijd het belangrijkste
Vaak willen we dat onze kinderen alleen maar gezond eten, maar jij kijkt daar als voedingsdeskundige ook anders naar, toch? Dominique: “Klopt, voeding gaat over veel meer dan voedingswaarde. We doen als ouders al ontzettend ons best om onze kinderen met veel volwaardige voeding groot te brengen. Maar op sommige dagen ben je blij dat je de dag overleefd hebt en is een maaltijd koken net iets teveel gevraagd.
Dat is echt helemaal oké. Een keer friet, broodje knakworst of een kant-en-klaar maaltijd kan er dan wel voor zorgen dat je nog net een beetje energie hebt om samen te eten en je kind rustig naar bed te brengen. Daarmee laat je ook zien dat je dat soort maaltijden niet hoeft te verdienen. Dat je het gewoon op een random dag mag eten, omdat het zo uitkomt. Dat is ook gezond.”
Je stelt ook dat de hoeveelheid suikers die je kind binnenkrijgt, niet het allerbelangrijkste is?
Jonge ouders krijgen te maken met meningen en adviezen van andere ouders. Meestal goedbedoeld, maar niet altijd wenselijk. Ook lezen we in de media veel over de eerste duizend dagen zonder suiker. Uit onderzoek blijkt dat suikers in de eerste 1000 dagen (vanaf de conceptie gezien) vaker zorgt voor diabetes type 2 en een hoge bloeddruk op latere leeftijd. Hoe kijk jij daarnaar?
Dominique: “Zoveel mogelijk onbewerkte voeding, zeker de eerste jaren, is ontzettend belangrijk. Als kinderen wat ouder worden (vanaf een jaar of 3/4) zou ik vooral focussen op het voedingspatroon: wat wordt er in een dag/week gegeten? Het gaat namelijk altijd om de verhouding. Als je kind voor het grootste gedeelte onbewerkte voeding eet (fruit, groenten, volkoren granen, etc) dan is af en toe in die week bewerkte voeding (snoep, koek, chips, maar ook vleeswaren zoals salami) eten helemaal niet zo’n ramp. Er worden dan voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, vezels, koolhydraten en vetten gegeten.
Dan kan het lichaam dat prima hebben. Ligt de focus vooral op veel bewerkte voeding, dan is het handig om eens te kijken of je sommige producten kunt vervangen door bijvoorbeeld fruit. We focussen ons vaak op ‘zo min mogelijk suiker’, maar het gaat bij bewerkte voeding vaak om veel meer dan suiker. Je focussen op zoveel mogelijk onbewerkte voeding klinkt een stuk positiever.”
Pick your battles
Eigenlijk komt het dus neer op pick your battles, een mantra die je voor alles kan herhalen gedurende de opvoeding van je kinderen. Gezond eten: ja, graag. Maar niet als je daar zelf mee in de knoop komt, je er stress van krijgt of je kinderen daarvoor een uur later naar bed moeten, dan oververmoeid zijn en niet meer naar je willen luisteren. Daar wordt niemand gezonder van. Wees dus ook lief voor jezelf en maak af en toe een makkelijk, iets minder voedzaam gerecht klaar. Onze tip: rauwkost is je beste vriend. Plakjes komkommer, tomaat en paprika erbij does the trick.
Lees hier meer over gezonde voeding en kinderen:
- Fouten die je maakt als je baby met de pot mee gaat eten
- Waarom toegevoegde suikers zo slecht zijn voor kinderen
- Tips om je kleuter beter te laten eten
- Goede veganistische gewoontes
- Gezonde en lekkere snacks voor kinderen