Let’s talk about sh*t: hoe ziet gezonde poep eruit?
Niet het meest sexy onderwerp om op tafel te gooien (niet letterlijk) tijdens feesten en partijen, maar het is toch belangrijk om het erover te hebben. Hoe ziet gezonde poep er nou eigenlijk uit? Waarschijnlijk denkt iedereen van zichzelf dat het wel zijn gangetje gaat – de ene keer wat beter dan de andere keer.
Maar wanneer je een halve rol wc-papier nodig hebt om je billen schoon te krijgen, je regelmatig konijnenkeuteltjes poept of juist veel diarree hebt óf wanneer je eigenlijk altijd met de wc-bril in de weer bent: dat kunnen tekenen zijn dat je poep toch minder gezond is dan je denkt.
Zo zit het:
Gezonde poep
De meeste poep zal er bruinachtig uitzien en niet naar roosjes ruiken, maar daar is nog niet alles mee gezegd. De Bristol Stool Chart laat verschillende types poep zien, als je poep er meestal uit ziet als type 3/4 zit je goed:
Verder is je poep gezond als het de volgende kenmerken bevat:
- Je hebt een dagelijks poep-ritme, het maakt niet uit of je één, twee of misschien wel drie keer op een dag poept, als er maar een beetje regelmaat in zit
- Je hebt geen last van pijn of krampen voordat je moet poepen
- Je kunt soepel en snel poepen, je hoeft niet te persen
- Je hebt 1 of 2 keer afvegen nodig om je billen schoon te krijgen
- Je poep blijft niet drijven én niet aan de pot plakken
- Het stinkt niet zo hard dat een halve bus luchtverfrisser niet genoeg is
Kom je na het lezen van deze punten erachter dat het bij jou er niet iets anders aan toegaat? Dan kan het zijn dat je voeding, spijsvertering en/of darmflora niet optimaal is.
Als je poep bijvoorbeeld aan de pot blijft plakken, zou het kunnen zijn dat je vetten niet goed kunnen verteren of dat je lever niet werkt zoals het hoort.
Het FODMAP dieet: is het dé oplossing voor een prikkelbare darm?
Geen paniek
Je hoeft niet direct in paniek te raken als je je niet kunt herkennen in de bovengenoemde punten. Je kunt er altijd voor kiezen om een ontlastingsonderzoek te doen, het zal je duidelijk inzicht geven in hoe het nou zit met je darmflora (en wat je kunt doen om het eventueel te herstellen).
Het is alleen maar goed als je je er in gaat verdiepen, je darmgezondheid is immers één van de belangrijkste pijlers van je gezondheid.
Meer over poepen:
- Waarom je direct moet poepen na een kop koffie
- Waarom moet je zoveel poepen als je ongesteld bent
- Als jij en je partner over poepen kunnen praten, zegt het dít over jullie