Sanne Verweij
Sanne Verweij Ouderschap 21 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit gebeurt er als je kind onveilig gehecht is (en hoe je dat herkent)

De hechting tussen ouder en baby is erg belangrijk. Je baby leert namelijk dat hij op jou kan rekenen en dat creëert een band van veiligheid en vertrouwen waardoor hij zich veilig voelt. Toch kan hier ook wat fout gaan, waardoor je baby onveilig gehecht is.

Als een kind onveilig gehecht is, kan dat zorgen voor wantrouwen, onzerheden en emotionele problemen. De hechting van een baby en zijn ouders (of verzorgers) geeft je kind een voorbeeld van hoe relaties horen te zijn en dat zal hem zijn hele leven bijblijven.

Veilige hechting

Een veilige hechting zorgt voor sociale relaties, zelfstandigheid en voor een positieve zelfwaardering. Vriendschappen en de ontwikkeling naar intieme relaties zijn ook gebaseerd op de hechting. Daarnaast durft een kind op onderzoek uit te gaan en worden daardoor de ontwikkelingsgebieden gestimuleerd. Er is een goede balans tussen nabijheid van belangrijke personen en het verkennen van de omgeving.

Onveilige hechting

Onveilige hechting kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld het feit dat de hechtingsfiguren onvoldoende aanwezig zijn geweest, waardoor het kind bijna geen contact met ouders of verzorgers zoekt. Een tweede optie kan zijn dat een kind juist extra veel contact zoekt met een hechtingsfiguur, maar  weinig op onderzoek uitgaat. Andere ouders geven wel warmte en knuffels, maar reageren niet als daar behoefte voort komt vanuit het kind. Verder kan het kind kampen met verlatingsangst en voortdurend op zijn hoede moeten zijn. Ook kan een hechtingsfiguur erg onvoorspelbaar zijn, waarop zijn stemming zo kan omslaan en een kind constant op zijn tenen moet lopen omdat hij niet weet wat hij kan verwachten.

Het proces van loskomen

Naast het hechtingsproces, maakt je kind in de eerste jaren van de ontwikkeling ook een proces door van het loskomen van de ouder. Daardoor hoeven ze niet gelijk te huilen als de ouder even weg is, omdat ze vertrouwen dat hij ook weer terugkomt. Het kan gebeuren dat een moeder, zonder het door te hebben, het samenzijn met de baby niet kan opgeven en zich wil blijven binden. Dit kan de ontwikkeling van het loskomen belemmeren waardoor je kind wel veilig gehecht is, maar later problemen kan krijgen met afstand en nabijheid.

Hoe kan je helpen bij een onveilige hechting

Het belangrijkste is dat kinderen met een onveilige hechting op een positieve manier terecht kunnen bij iemand die emotioneel beschikbaar is. Zo ervaart het kind een veilige en stabiele plek. Het zal nooit genezen, maar ze zullen wel waardevolle relaties aan kunnen gaan. Dat proces blijft zich levenslang ontwikkelen.

Je kunt tegen een kind met hechtingsproblemen zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Zo ben je betrouwbaar. Dat vertrouwen moet je niet beschadigen. Het helpt het beste om er voor je kind te ‘zijn’, in plaats van hem alleen maar te overladen met knuffels en liefde.

Scheidingsexpert Roos Boer: ‘Baby’s die hun vader niet dagelijks zien, hechten niet goed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme