Redactie
Redactie Lifestyle 11 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Trampolines: superleuk, maar wel oppassen!

Dit weekend wordt de dochter van Fammes Inge drie. Hoera! Ze is zelf behoorlijk in haar nopjes met de trampoline die ze voor de dochter kocht: geen beter cadeau denkbaar voor een enthousiaste, ongeremde peuter-met-zeer-hoog-energiegehalte, toch?

Toch kreeg ik de afgelopen dagen behoorlijk wat goedbedoelde tips en al dan niet onbedoeld bangmakende verhalen te horen: er kleven nogal wat gevaren aan een trampoline. Zo zou de EHBO platgelopen worden door kinderen met kneuzingen en breuken als gevolg van een spring-ongeval, en zijn er schijnbaar trampolines op de markt die daar niet genoeg tegen beschermen, aldus de zorgelijke gezichten. Oei.

Een paar dingen spreken behoorlijk voor zich en had je vast zonder dit artikel ook kunnen bedenken, een paar andere zaken wist je misschien nog niet en zijn toch bijzonder goed om te weten.

1. Hoe jonger en kleiner een kind, hoe meer risico

Er zijn zelfs sites die aanbevelen dat kinderen jonger dan zes jaar niet op een trampoline thuishoren. Hoewel dat volgens velen in de categorie ‘buitensporig voorzichtig’ hoort, is het een feit dat kleine kinderen het meest kwetsbaar zijn op een trampoline.

2. Maar één kind tegelijk op de trampoline

Tja, leg dat maar eens uit aan kinderen die net ontdekt hebben hoe leuk het is om samen te springen (en elkaar te lanceren). De sprongen worden namelijk stukken ongecontroleerder (daarom zijn ze ook zo leuk) en de kans op botsingen neemt daardoor flink toe – naar schatting is dit hoe tweederde van de ongelukken gebeuren.

3. De meeste ongelukken gebeuren…

a) Door botsingen (vaak hoofdletsel) en b) doordat een kind van de trampoline valt (waar is dat vangnet?).

4. Nog even over dat vangnet…

Dat is dus onmisbaar. En als je oudere kinderen hebt, zorg dan dat er in de directe omgeving van de trampoline geen harde, pijnlijke objecten staan (stenen, bomen, muur, ander speeltoestel, tuintafels, schuurtjes). Veiligheid.nl raadt een net met een zelfsluitende opening aan, aangezien klittenband of ritsen vaak niet worden dichtgedaan.

5. Zorg dat de trampoline op een vlakke ondergrond staat

Indien mogelijk ingegraven, dat is het veiligst. Uiteindelijk gaat het erom dat de trampoline zo stabiel mogelijk staat, liefst omgeven door gras of zand.

6. Let op de breedte van de rand van de trampoline

Die moet dik genoeg zijn (gevuld met schuim) om een eventuele val op te vangen. Die norm geldt overigens voor de meeste trampolines die verkrijgbaar zijn.

7. Spring op blote voeten

Dan is de grip beter.

Ook leuk: de leukste wandelroutes voor op blote voeten

8. Spring in het midden van de trampoline

Een kwestie van coördinatie (maar niet per se altijd even gemakkelijk)

9. Houd kruipende baby’s uit de buurt

Zorg dat ze niet in de buurt van de trampoline komen – het grootste gevaar schuilt hem in een kruipende baby die zich onder de trampoline nestelt en vervolgens een ouder broertje… juist ja. Veel trampolines hebben (daarom) een vangnet dat doorloopt tot de grond – handig.

10. Van de trampoline af op de grond springen: liever niet doen

Dat zijn namelijk voet- en beenkneuzingen en –breuken waiting to happen.

11. Salto’s zijn een no-go

Ik zie het onze drie-jarige nog niet zo snel doen, maar zeker voor oudere kinderen geldt: houd de truckendoos binnen de perken.

12. Controleer de trampoline regelmatig op slijtage

Scheuren in het net, gesprongen veren, etc: laat ‘m maken of koop een nieuwe. Een tweedehands trampoline kopen is op zich prima, maar kijk wel goed of het geheel er nog goed intact (en dus veilig) uitziet en aanvoelt.

13. Houd altijd een oogje in het zeil

Om subtiel toe te zien op naleving van bovenstaande punten!

Lees ook dit ietwat dramatische lijstje van een aantal Amerikaanse EHBO-artsen die opsommen wat zij veiligheidshalve allemaal NIET in huis zouden halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme