Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 6 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze moeder waarschuwt voor de gevaren in speelparadijzen

Een lekker dagje rauzen in een speelparadijs hoort er soms gewoon bij. Maar het is verstandig om goed de regels op te volgen die er op de bordjes staan.

In 2017 kwam al naar voren dat kinderen niet zonder meer veilig kunnen spelen bij veel overdekte speellocaties in Nederland, zo stelde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het ging toen vooral over het feit dat er in 90 procent van de onderzochte speelparadijzen gebreken waren aangetroffen. Zo bleken er meerdere speeltoestellen buiten gebruik te zijn, terwijl er nog gewoon op gespeeld werd. Sindsdien is de toezicht op indoor speelparadijzen aangescherpt.

Je kunt er niet onderuit, zodra je kinderen hebt zit je binnen de kortste keren in een speelparadijs (waarschijnlijk met frisse tegenzin). Zie hem eens lief zitten in de ballenbak, zo zoet aan het spelen met andere kindjes. Tot je je beseft dat er heel wat bacteriën in rondzwemmen, dan krijg je spontaan smetvrees.

Regels rondom hygiëne

Alle speelparadijzen moeten een certificaat van hygiëne beschikken, op dat certificaat kun je als bezoeker ook precies zien wanneer de boel door de wasstraat is gehaald. Zo gaan de ballen uit de ballenbak regelmatig door een ballenwasmachine. Desondanks is zo’n bak dus niet helemaal fris – al heeft de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) aangegeven dat de bacteriën die bij ongelukjes in een ballenbak vrijkomen niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

De bacteriën blijven nou eenmaal in die speelparadijzen aanwezig, dat heeft ook deze moeder ervaren. De Amerikaanse Mia Williams deelde op Facebook een bericht over wat zij en haar kleine zoon Elia hebben meegemaakt. Ze waarschuwt andere ouders dat de borden waarop staat dat voedsel niet is toegestaan in speelparadijzen niet moeten worden genegeerd. ‘Die regels zijn er om een reden’, benadrukt ze in de tekst boven een foto.

Haar zoon kreeg een allergische reactie als gevolg van sporen van voedsel op de ballen van de ballenbak. ‘Elia is allergisch voor melk, eieren en pinda’s en iemand die besluit de regels te negeren, zou hem hebben kunnen doden als ik niet goed genoeg oplette…’

Anafylaxie

Naast een locale allergische reactie, zoals bij de neus en ogen in het geval van hooikoorts, of op de huid bij eczeem, bestaat er ook een reactie waarbij veel meer organen en de bloedsomloop betrokken zijn, dat is een algehele allergische reactie en de medische term daarvoor is anafylaxie.

Anafylaxie is in principe een levensbedreigende allergische reactie die onmiddellijk medische behandeling vereist. Het is zeldzaam bij kinderen, maar toch kán het voorkomen. De reactie komt erg snel, vaak al binnen enkele minuten nadat er contact is geweest met hetgeen waar het kind allergisch voor is.

Het begint met roodheid van de huid, gevolgd door jeukende handen en voeten. Daarna kan er ook nog zwelling optreden van lippen en ogen. Als een kind bijvoorbeeld allergisch is voor pinda’s, dan zitten er antistoffen in het bloed die gericht zijn tegen het pinda-eiwit. Wanneer deze antistoffen in contact komen met het pinda-eiwit, komen er stoffen vrij die in het lichaam een allergische reactie veroorzaken.

Mia zegt dat de allergische reactie van Elia werd veroorzaakt door sporen van voedsel waar hij allergisch voor is, waarmee hij in contact kwam door de ballen in de ballenbak. Zij vindt het belangrijk dat ouders dit weten en ervoor zorgen dat voedsel (en plakkerige kleine handjes) uit de buurt blijven van zulke toestellen in speelparadijzen.

speelparadijzen
Bron

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme