‘Ik ben gestopt met borstvoeding, maar heb spijt, wat nu?’ Lactatiekundige geeft advies
Borstvoeding geven kan voor veel vrouwen een echte rollercoaster zijn. Bij de een zit het mee, bij de ander zit het tegen. Als jij ervoor koos om te stoppen, om wat voor reden dan ook, maar je krijgt achteraf spijt, kan je het dan weer opbouwen?
Dit vroegen wij aan lactatiekundige Saskia van Gerven.
Waarom stoppen met borstvoeding?
De reden om te stoppen met borstvoeding kan van alles zijn. Denk aan een medische reden, te weinig productie, te veel productie, pijnlijke borsten of niet meer willen kolven tijdens het werken. De keuze om te stoppen is vaak niet de allermakkelijkste. Zo schreven we eerder al een artikel over dat veel vrouwen een schuldgevoel ervaren als ze willen stoppen.
Het ligt misschien ook nog aan de reden waarom je wil stoppen. Als het eigenlijk niet jouw keuze is, maar omdat je moet stoppen omdat je een bepaalde medicatie moet gebruiken die niet samen kan met borstvoeding, dan kan het nog lastiger zijn dan als je zelf de keuze maakt. Aan de andere kant kan het ook juist zijn dat je heel veel twijfelt en wanneer je besloten hebt te stoppen, je toch spijt krijgt.
Spijt van stoppen met borstvoeding?
Wat de reden dan ook is, het is niet fijn om spijt te hebben van een gemaakte keuze. Wat als je dus hebt besloten te stoppen met borstvoeding geven, maar je daarna spijt hebt? “We kunnen altijd proberen om de productie weer op te starten”, vertelt Van Gerven. “De grote vraag is alleen of we nog een volledige productie kunnen opbouwen. Dat kan ik van tevoren niet beloven.”
Gelukkig is er volgens Van Gerven altijd wel een kans. “Waar een wil is, is vaak ook een weg. Het ligt er natuurlijk aan hoelang de moeder al borstvoeding had gegeven, of de productie al goed op gang was en of deze stabiel was.”
Borstvoeding opnieuw opstarten
Daarnaast spelen nog meer factoren een rol bij de vraag of de borstvoeding weer op te starten is. Van Gerven: “Is dit het eerste kindje van de moeder of heeft ze al eerder borstvoeding gegeven? Hoe oud is het kindje? Werken de reflexen nog in het mondgebied of drinkt een baby al met een willetje? Krijgt de moeder steun uit haar omgeving? Of moet ze zich tegenover iedereen verantwoorden?”
Al die factoren spelen dus mee in het opnieuw proberen op te starten van de borstvoeding. “Ik heb al een hoop vrouwen begeleid die dan uiteindelijk toch nog een hele poos de gekolfde melk aan hun kindje kunnen geven. En er zijn zelfs kindjes die gewoon weer aan de borst gaan drinken. Dus het is zeker mogelijk.”
Hulp vragen?
Wat kun je volgens de lactatiekundige dan het beste doen als je spijt hebt van je beslissing om te stoppen met het geven van borstvoeding? “Praat erover met een lactatiekundige en kijk vooral wat de mogelijkheden zijn. Vaak zie je dat er te veel druk gelegd wordt op het weer laten slagen van de borstvoeding. Maar dat voelt een kindje juist en gaat daardoor de borst weigeren.”
Het is dan ook beter om tussen de voedingen door je kindje aan te leggen, dus bijvoorbeeld een uurtje na het geven van de fles. Van Gerven: “Verwacht niet meteen dat je kindje gaat zuigen. Je kan eerst een druppel melk uit je borst drukken en kijken hoe je kindje hierop reageert, zonder dat je jouw kindje naar de borst toe duwt.”
Kinderen die de borst of de fles weigeren, willen volgens Van Gerven vaak zelf de regie hebben. “Duw je kind vooral niet naar de borst toe, want dat kan een negatieve ervaring zijn of worden. Maakt je kindje zelf al bewegingen om richting de borst te gaan? Dan kun je hem rustig laten aanhappen.”
Reflexmatig drinken
Vaak zie je bij oudere kindjes dat ze weer gaan drinken aan de borst zodra ze bijna in slaap vallen of net wakker zijn. Een kindje drinkt dan weer reflexmatig, net zoals direct na de geboorte. “Deze reflexen verdwijnen rond de drie maanden na de bevalling. Maar als een kind slaperig is, dan kunnen ze vaak nog wel gewoon aanhappen en drinken”, vertelt Van Gerven.
“Terwijl, als ze goed wakker zijn, dan weigeren ze de borst. We noemen dit droomvoedingen. Van daaruit probeer je het rustig op te bouwen. Het is dus belangrijk dat je kindje leert om vanuit een positieve ervaring weer aan de borst te laten drinken.”
Hoe weer opstarten?
Als je de borstvoeding weer wilt opstarten, hoe ga je dan te werk? Van Gerven: “Als lactatiekundige begeleid ik deze moeders door eerst een voeding te observeren en een anamnese (intakegesprek, red.) af te nemen. Wat is er gebeurd? Waarom is dit kindje de borst gaan weigeren? Daarna heb ik nog regelmatig appcontact met deze moeders om ze door de lastige en vaak emotionele situatie heen te begeleiden en te steunen.
Er wordt heel vaak tegen een moeder gezegd dat ze maar moet stoppen met het geven van borstvoeding. Dat is goed bedoeld, maar de meeste moeders willen dit niet horen op dit soort momenten. Door juist te kijken en te ontdekken wat wél mogelijk is in plaats van wat niet kan, daar help je deze moeders mee.”
Waarom stoppen met borstvoeding? ‘Mijn lichaam was uitgeput’