Dit is de ietwat lugubere waarheid achter Valentijnsdag die bijna niemand kent
Valentijnsdag is voor veel stellen het moment om eens extra te laten zien dat ze om elkaar geven. Je geeft elkaar een cadeautje of gaat romantisch uiteten. Ondanks dat we het ieder jaar weer graag vieren, weten we vaak niet eens waar Valentijnsdag nou eigenlijk vandaan komt.
Gelukkig hebben we daar nu antwoord op. Ironisch genoeg heeft deze dag vol met rozen, chocolaatjes en hartvormige kaarten een donkere geschiedenis.
LEES OOK: 27 x geniale valentijnskaartjes die níet corny zijn (maar wel heel lief)
Geschiedenis van Valentijnsdag
Lang voor de executie van Sint-Valentijn werd 14 februari geassocieerd met vruchtbaarheid en bloed. Tussen 13 en 15 februari vierden de Romeinen het feest van Lupercalia. Dat deden ze door een geit en een hond te offeren en daarna – ja echt – naakte vrouwen met hun huiden te slaan. Dit zou zorgen voor een meer vruchtbare vrouw. In de vijfde eeuw na Christus verbood Paus Gelasius I Lupercalia en zou hij op 14 februari Valentijnsdag geïntroduceerd hebben.
Vogels
Het eerste dat er geschreven werd over Valentijnsdag is afkomstig van de veertiende-eeuwse schrijver Geoffrey Chaucer. ‘Want dit was op Sint Valentijnsdag, wanneer elke vogel zijn maatje komt kiezen’, schreef hij. En dat klinkt toch echt als de Valentijnsdag zoals we het nu kennen. De term ‘Valentijn’ was vanaf toe al snel in de romantische literatuur terug te vinden.
LEES OOK: 14 x dit is Valentijnsdag als je kinderen hebt
Anonieme liefdesverklaring
Aan het begin van de 19e eeuw sloeg de traditie over op de gehele bevolking. Doordat het versturen van post minder duur werd, was het aantrekkelijker om kaartjes te sturen. Destijds kozen de Engelsen ervoor om dit anoniem te doen, zodat ze ondanks de sociale nadruk op kuisheid toch een passievolle liefdesverklaring konden versturen. Spannend! Uiteindelijk werd het zo groot dat het over de hele wereld verspreidde en het één van de belangrijkste feestdagen werd. Iets waar we tegenwoordig heel blij mee zijn. Laat de cadeautjes en liefdesverklaringen maar komen de op 14e.
Wie geen zin heeft om iets aan Valentijnsdag te doen, kan altijd nog zeggen dat hij niet in the mood is, omdat je op 14 februari altijd een historisch bloedbad herdenkt.