Gerstekorrels: hoe kom je er eindelijk vanaf?
Na het ontwaken kijk je in de spiegel en zie je een gerstekorrel, ook wel milia genoemd. Het ziet eruit als een wit of gelig bolletje, en het ligt echt op de huid. Waar komen ze vandaan en wat kunnen we er tegen doen?
Waar komen deze witte bultjes toch vandaan? En wat zijn het?
Wat is een gerstekorrel?
Eigenlijk zijn gerstekorrels kleine cysten die met keratine (hoornmateriaal) gevuld zijn. Ze kunnen ontstaan door langdurige blootstelling en beschadiging door de zon. Het kan ook komen doordat poriën verstopt zijn door bijvoorbeeld make-up of andere huidverzorgingsproducten.
Wie krijgt gerstekorrels?
Iedereen kan ze krijgen ongeacht het huidtype of de leeftijd. Je ziet het ook vaak bij baby’s. Ze zitten meestal rond de ogen, maar ze kunnen ook bij de neus zitten en op onze armen en handen. Daarnaast kunnen gerstekorrels, vaak wanneer ze er langer zitten, groter worden.
Hoe kom ik er vanaf?
Milia’s kunnen soms uit zichzelf verdwijnen, maar ze kunnen ook groeien als ze niet weg worden gehaald. Wat vooral belangrijk is, is dat je er zelf niet aan gaat pulken of probeert uit te knijpen. Dat kan namelijk zorgen voor littekens. Zoek naar producten die celvernieuwing bevorderen maar skip de harde scrubs die de huid irriteren.
Producten
Overige ingrediënten om de gerstekorrel aan te pakken zijn: glycolzuur en retinol. Deze ingrediënten bevorderen beide de celvernieuwing. Nog een tip: gebruik zonnebrand, milia krijg je namelijk vaak door huidbeschadiging door de zon. Er zijn natuurlijk ook huidtherapeuten die milic’s heel goed en precies kunnen behandelen.
Hoe lang duurt het voordat de gerstekorrel vanzelf verdwijnt?
Helaas kunnen deze oneffenheden weken tot maanden blijven zitten. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe je met je huid omgaat. Als je je huid behandelt met allerlei huidproducten die eigenlijk te heftig zijn, kan je je herstel in de weg zitten. Wees daarom selectief met wat je op je huid smeert en bescherm je huidje dus tegen de zon.