Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 8 dec 2024
Leestijd: 5 minuten

Gentle parenting: hoe blijf je zelf kalm tijdens een driftbui van je peuter? Opvoedexpert geeft tips

Je hebt je peuter een banaan gegeven die je zelf gepeld hebt en dat is natuurlijk een absolute no go. De mini krijgt een enorme driftbui en laat zich gillend op de grond vallen. Jij hebt een lange werkdag achter de rug en je merkt dat je zelf ook het liefst wil gillen en misschien wel stampvoeten, terwijl je weet dat dat niet gaat helpen. Hoe blijf je nou zelf kalm tijdens een driftbui van je peuter volgens de gentle parenting opvoedmethode?

Rustig blijven terwijl je peuter allesbehalve dat is, hoe doe je dat volgens de gentle parenting opvoedstijl? Die vraag beantwoorden we samen met opvoedexpert Sophia van Splunteren.

Waarom driftbuien horen bij het ouderschap

Eerst even een kind reminder: een driftbui is volkomen normaal. Je kind heeft nog niet de vaardigheden om de eigen emoties te reguleren en laat zich volledig meeslepen door wat er in dat kleine koppie omgaat. Voor een driftbui hoeft ook helemaal niet veel nodig te zijn. Een gepelde banaan kan echt de oorzaak zijn, maar zoiets is vaker de druppel die de emmer doet overlopen. Meestal zit er meer achter zo’n driftbui. Denk aan vermoeidheid, honger of overprikkeling.

Jij bent degene die dan het goede voorbeeld moet geven. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gentle parenting draait om empathie en begrip. Het is niet je doel om de driftbui meteen te stoppen, maar om er zélf kalm doorheen te navigeren. Want: een peuter in de greep van een emotionele meltdown laat zich toch niet zomaar kalmeren.

5 gentle parenting tips om zelf kalm te blijven tijdens een driftbui

Zelf rustig blijven terwijl je kind heel erg boos is, kan soms heel lastig zijn. Zelfs met de gentle parenting opvoedstijl, blijven ouders niet altijd rustig. Van Splunteren legt uit dat je dit ook zeker kan aangeven aan je kind. Je kan dit doen op de volgende manier: “Mama/papa heeft het nu ook even lastig om rustig te blijven, dus ik ga mezelf even kalmeren. Vervolgens leg je even kort uit hoe je dat gaat doen. Zo geef je meteen een mooi voorbeeld aan je kind, zodat hij of zij die emotie-regulatie ook over kan nemen. Op het moment dat je gekalmeerd bent of in ieder geval iets rustiger bent, kun je weer terug gaan naar je kind.”

Andere tips om in je hoofd te houden tijdens de driftbui of woedeaanval van je kind:

Adem in en adem uit

Ademen is de manier om zelf rustig te blijven en niet ook een woede-uitbarsting te krijgen. Een paar keer diep ademhalen, eventueel met je ogen dicht, kan een wereld van verschil maken. Een ademhalingsoefening om rustig te worden is volgende: adem vier seconden in, houd je adem vier seconden vast en adem in vier seconden uit, houd vier seconden vast en begin het riedeltje eventueel opnieuw. Het helpt je zenuwstelsel tot rust te brengen, zodat je niet direct vanuit je emotie reageert.

De driftbui is niet op jou gericht

Die driftbui van je peuter? Dat komt echt niet door die banaan of door jou. Je kind is op dat moment overweldigd en voelt heel veel. Het weet gewoon even niet wat het met al die emoties aan moet en dat uit zich in gillen, schreeuwen of gooien met spullen. Jonge kinderen moeten nog leren hun emoties te reguleren. Met gentle parenting doe je dat door voor te leven, daarom is het belangrijk om zelf kalm te blijven (en niet erg als dat af en toe niet lukt, maar daar komen we later op terug).

Maak gebruik van een mantra

Kom je niet uit met de ademhalingsoefening en de wetenschap dat de driftbui van je peuter niet op jou gericht is? Probeer dan gebruik te maken van een mantra: een zinnetje dat je herhaalt in stressvolle situaties. Bijvoorbeeld: ‘Dit is maar voor even en gaat voorbij’ of ‘Ik neem deze emoties niet over’ of ‘Ik ben hier de volwassene’. Door deze zin te herhalen in je hoofd, wordt je niet zo snel meegezogen in de emoties van je kind en kan je zelf kalm blijven tijdens de driftbui van je peuter.

Stap even uit de situatie

Als de situatie het toelaat en je merkt dat je eigen emoties de overhand nemen, mag je best even weglopen om jezelf te herpakken. Zeg bijvoorbeeld tegen je kind dat je even naar de keuken loopt en snel weer terug komt. Zorg dat je peuter in een veilige omgeving is, zodat je even een minuut hebt om jezelf de ruimte te geven en kalm te worden.

Zorg goed voor jezelf

Als je zelf op je tandvlees loopt, voelt een driftbui van je peuter drie keer zo zwaar. Zorg dan ook goed voor jezelf, zodat je zelf niet overprikkeld raakt. Maak af en toe een lange wandeling in je eentje, neem een warm bad en plan voldoende rustmomenten in zodat je zelf kalm blijft in tijden van peuters met driftbuien.

Wat als kalm blijven even niet lukt?

Kalm blijven lukt niet altijd en is ook echt niet altijd nodig, volgens van Splunteren. Ook jij als ouder mag je gevoelens uiten. Toch is het voor zowel je kind als voor jou fijn als je tijdens een driftbui rustig kan blijven.

Van Splunteren: “Heb je toch een keer geschreeuwd tegen je kind, dan kun je hier later op terugkomen. Leg dat uit dat je boos bent geworden, bijvoorbeeld omdat je een drukke dag had gehad en bied oprechte excuses aan. Leg het niet neer bij je kind door te zeggen dat je boos werd, omdat je kind irritant deed, maar herstel en contact en maak weer verbinding met je kind, zodat het zich weer veilig voelt. En voor jezelf: morgen is er weer een dag.”

Gentle parenting vergt dus investeren voor de lange termijn. Het vraagt om geduld, reflectie en vooral mildheid, ook voor jezelf. Vergeet niet: je mag leren en groeien, net als je kind. En de volgende keer dat je een banaan aan je kind geeft, vraag je eerst even hoe je kind ‘m graag zou willen.

Meer lezen over gentle parenting?

Millennials denken dat ze betere ouders zijn dan vorige generaties, blijkt uit nieuw onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme