Zo pas je gentle parenting toe bij een peuterpuber
Het opvoeden van een peuterpuber kan een uitdaging zijn. Deze fase bestaat uit vechten voor onafhankelijkheid, koppigheid en emotionele uitbarstingen. Onthoud dat dit normaal is en dat alles peuter door deze fase heen gaan.
Het kan wel een behoorlijke uitdaging zijn voor jezelf om hier mee om te gaan. Want hoe blijf je rustig als je peuter zich dramatisch op de grond werpt in een supermarkt omdat hij geen snoep krijgt? Toch zijn er manieren om gentle parenting te blijven toepassen, ook in deze fase.
Gentle parenting
Gentle parenting is een benadering van opvoeding waarbij het respecteren van de behoeften en gevoelens van het kind centraal staat. Het is gericht op het opbouwen van een sterke band tussen ouder en kind door middel van empathie, begrip en communicatie.
Hier een aantal manieren hoe je gentle parenting kunt toepassen bij een peuterpuber.
Geef grenzen aan op een liefdevolle manier
Peuters hebben grenzen nodig om te begrijpen wat wel en niet acceptabel is. Het is belangrijk om deze grenzen op een liefdevolle en respectvolle manier aan te geven. In plaats van straffen te geven of te schreeuwen, kun je je peuterpuber rustig en duidelijk vertellen wat er van hem of haar wordt verwacht. Leg uit waarom bepaald gedrag niet acceptabel is en geef alternatieven aan. Ook al lijkt het in eerste instantie niet te werken, op lange termijn gaat je peuter dit begrijpen.
Luister actief naar je peuterpuber
Een peuterpuber heeft veel gevoelens en emoties die hij of zij nog niet volledig begrijpt. Door actief naar je peuter te luisteren, kun je hem of haar helpen deze emoties te begrijpen en te uiten op een gezonde manier. Als je peuter bijvoorbeeld boos of gefrustreerd is, kun je hem of haar helpen deze emoties te uiten door te praten, te tekenen of te spelen. Probeer te begrijpen waarom je peuter zo boos is
Geef complimenten
In plaats van alleen te straffen voor slecht gedrag, kun je complimenten gebruiken om goed gedrag te stimuleren. Prijs je peuterpuber voor kleine overwinningen en moedig hem of haar aan om goed gedrag te laten zien. Zo moedig je je peuterpuber aan om zich positief te gedragen en een gezonde relatie met jou op te bouwen.
Wees geduldig
Peuters hebben tijd en ruimte nodig om te leren en te groeien. Het kan frustrerend zijn als je peuterpuber niet meteen begrijpt wat je van hem of haar vraagt, maar het is belangrijk om geduldig te blijven. Neem de tijd om dingen uit te leggen en te herhalen indien nodig. Vertel je peuter bijvoorbeeld voordat je naar de supermarkt gaat al dat jullie geen snoep gaan kopen. Zo komt hij niet voor verassingen te staan. Je kunt er in de supermarkt op terugkomen dat jullie thuis hebben afgesproken geen snoep te kopen.
Geef keuzes
Peuters willen graag controle hebben over hun eigen leven. Door je peuterpuber keuzes te geven, geef je hem of haar een gevoel van controle en autonomie. Dit kan helpen om driftbuien en koppigheid te verminderen. Bied bijvoorbeeld twee opties aan voor wat je peuterpuber kan eten of aantrekken.
Gebruik geen fysiek geweld
Het klinkt voor de hand liggend, maar fysiek geweld is nooit acceptabel als opvoedingsmethode. Een peuter hard bij zijn arm pakken en op de gang zetten werkt averechts. Het kan leiden tot angst, trauma en een verstoorde relatie tussen ouder en kind. In plaats van fysiek geweld kun je gentle parenting technieken gebruiken zoals het geven van een time-out of het afleiden van je peuterpuber als hij of zij een negatief gedrag vertoont.
Maak tijd voor quality time
Quality time is essentieel voor een gezonde ouder-kind relatie. Door regelmatig tijd te maken voor je peuter, creëer je een sterke band met je peuterpuber en versterk je zijn of haar gevoel van veiligheid en geborgenheid. Kies activiteiten die je peuterpuber leuk vindt en zorg voor een positieve en gezellige sfeer.
Schoppen, slaan, bijten en schreeuwen: zo ga je om met uitdagend gedrag van je peuter