10x feiten en fabels over de gentle parenting opvoedmethode
De een moet er niets van weten, terwijl de ander zweert bij de gentle parenting opvoedmethode. Hoe dan ook, er gaan nogal eens wat geruchten de ronde over deze opvoedmethode die niet helemaal kloppen. Zo zouden kinderen die volgens gentle parenting opgevoed worden, maar zwak zijn. En de ouders ook. Er zouden geen grenzen aangeleerd worden en je mag niet boos worden op je kind.
Think again! Bij gentle parenting ligt de nadruk inderdaad niet op het geven van straf, maar zeker wel op het stellen van grenzen. Die grenzen worden alleen niet op een autoritaire manier gesteld, zoals ‘kinderen horen te gehoorzamen’ of ‘je doet het omdat ik het zeg’, maar juist met empathie, begrip en wederzijds respect. Een groot voordeel van deze opvoedmethode is dat er veel aandacht is voor de ouder-kindrelatie, gebaseerd op vertrouwen, groei en veiligheid. Alles wat een kind nodig heeft dus. Bovendien leert je kind al van jongs af aan eigen keuzes te maken én leert het de natuurlijke gevolgen kennen van keuzes.
Om al die geruchten over gentle parenting de wereld uit te helpen, hebben we de feiten en fabels over deze opvoedmethode op een rij gezet.
10x feiten en fabels over gentle parenting
Voor eens en voor altijd helpen we geruchten over gentle parenting de wereld uit.
1. Gentle parenting draait om respect: feit
Respect en empathie voeren de boventoon als het gaat om gentle parenting. Ouders leren volgens deze opvoedstijl de emoties van hun kind herkennen en begeleiden hun kind hierin. Hierdoor leert het kind veel over de eigen emoties: wat voel ik en hoe ga ik hiermee om? Emoties, ook ‘negatieve’, mogen er dus zijn, zelfs als het gaat om iets wat wij volwassenen zien als onbenullig.
2. Kinderen krijgen geen grenzen aangeleerd met deze opvoedstijl: fabel
Alles draait om het (leren) aangeven en het leren kennen van eigen en andermans grenzen. Het is niet zo dat kinderen alles zelf mogen bepalen volgens gentle parenting, ze krijgen juist keuzes binnen kaders (grenzen) en ze krijgen een geduldige uitleg waarom iets zo gaat, in plaats van het geven van straf om iets duidelijk te maken. Straf geven is bovendien niet meer van deze tijd, zo vindt deze gezinstherapeut en Heleen de Hertog van bestseller How2talk2kids.
3. Gentle parenting vraagt veel energie van ouders: feit
Het komt de meeste ouders niet aanwaaien en vaak neem je gewoontes over van je eigen opvoeding. Deze opvoedmethode kost dan ook tijd, energie, zelfreflectie en geduld. Eigenlijk zelfs een verandering van mindset. Het is bewust opvoeden waarbij je zelf ook echt fouten mag maken (en daar weer van leert).
4. Gentle ouders zijn zwak: fabel
We hebben het net gehad over de tijd en energie die zit in gentle opvoeden, dus nee: je bent niet zwak als je opvoed via deze methode. Sommige mensen denken dat deze ouders altijd maar toegeven, maar ook dat is niet waar. Wel wordt het kind betrokken bij keuzes waarbij het betrokken kan worden en reageren deze ouders op een liefdevolle manier, in plaats van schreeuwend bijvoorbeeld.
5. Kinderen voelen zich gehoord: feit
Kinderen die met gentle parenting worden opgevoed, leren beter omgaan met emoties. Ze voelen zich veilig en gehoord, wat helpt bij het ontwikkelen van empathie en zelfvertrouwen. Bovendien draagt het positief bij aan een hechte band met de ouders.
6. Je mag als ouders niet boos worden met deze opvoedstijl: fabel
Niemand zegt dat je nooit boos mag worden als je de gentle parenting opvoedmethode volgt. Sterker nog: boos worden hoort erbij en kinderen leren ervan als ze zien hoe jij omgaat met die boosheid. Je kind leert over emoties van anderen. Het verschil is wel dat je na het uiten van je boosheid je excuses aan je kind aanbiedt wanneer je hebt geschreeuwd. Je legt dan uit dat je moe was of dat het je even teveel werd en dat je even niet meer wist hoe je met je boosheid om moest gaan. Ook hier leert je kind heel veel van.
7. Gentle parenting zou niet werken bij strong willed kinderen: fabel
Natuurlijk is elk kind anders, maar het is niet zo dat kinderen met een sterke wil autoritair opgevoed moeten worden, zodat ze gehoorzamen. Elk kind profiteert van een opvoeding die draait om begrip, respect en het mogen uiten van verschillende emoties.
8. Straffen, dreigen en belonen passen niet bij deze opvoedmethode: feit
‘Als je dit niet doet, dan’ (dreigen) of ‘Ga maar even in de hoek staan’ (straffen) of ‘Je krijgt nu iets lekkers, want je bent lief geweest’ (belonen) passen niet bij gentle parenting. Met deze opvoedstijl kijken ouders juist naar de achterliggende oorzaak van gedrag. Waarom doet je kind wat het doet? Vervolgens help je het daarmee omgaan. Een natuurlijke consequentie kan wel: ‘Ik leg de bal nu even weg, want je kiest ervoor om ermee in huis te blijven gooien, terwijl ik je hebt gevraagd dat niet te doen, want er gaan spullen stuk’.
9. Gentle parenting staat gelijk aan een vrije opvoeding: fabel
Deze opvoedstijl is zeker niet autoritair (de volwassene bepaalt alles), maar dat betekent niet dat kinderen zomaar hun gang kunnen gaan zonder consequenties en grenzen. Er is structuur, er zijn grenzen, er zijn keuzes binnen kaders en dat allemaal op een liefdevolle manier, zonder straffen of harde regels.
10. Ouders leren veel over zichzelf: feit
Gentle parenting is bewust opvoeden met veel zelfreflectie. Waarom word ik nu boos? Waarom reageer ik zoals ik nu doe? Het nodigt uit om ook naar jezelf te kijken en te leren van de keuzes die je maakt. Eigenlijk groei je mee met je kind.
Meer lezen over gentle parenting?
- Het grootste misverstand over gentle parenting
- Gentle parenting met een peuterpuber
- Dit zijn de voordelen van gentle parenting
- Waarom gentle parenting voor deze ouders niet werkt