5 simpele manieren om geld te sparen als je een baby verwacht
Als je zwanger bent, of de wens hebt om op korte termijn het gezin uit te breiden, heb je ongetwijfeld al eens nagedacht over de bijbehorende kosten en manieren om geld te sparen.
Want hoewel de liefde voor een kindje onbetaalbaar is, kosten ze ook een hoop geld. Denk aan uitgaven tijdens de zwangerschap, de bergen luiers en kinderopvang.
Dat de rekening behoorlijk op kan lopen, lees je in dit artikel. De kosten voor een kind liggen gemiddeld op 164.000 euro.
Manieren om geld te sparen als je een baby verwacht
Hoe bespaar je op een makkelijke en realistische manier geld, als je een baby verwacht? Wij geven 5 tips.
1. Maak verschillende potjes
De sleutel naar weten wat je uitgeeft, is het simpelweg bijhouden. Probeer alle kosten onder te verdelen in een potje voor persoonlijke uitgaven, vaste lasten, boodschappen en last-minute uitgaven.
Hou een paar weken de kosten bij die je maakt, en verdeel ze onder in de door opgestelde potjes. Zo kom je er achter waar je teveel geld aan uitgeeft. Koop je bijvoorbeeld veel eten, maar gooi je aan het einde van de week toch veel weg? Of heb je misschien een partner die verslaafd is aan het kopen van de nieuwste gadgets zodra ze uitkomen? Pas de potjes daar dan op aan. Creëer als laatste ook een potje voor de kleine. Al het geld dat jullie besparen, kunnen jullie apart zetten voor de baby. Reken maar dat dat een goede motivatie is!
2. Alloceer inkomend geld meteen op de goeie plek
Als je werkt, is de kans groot dat je wekelijks of maandelijks je salaris uitbetaald krijgt. Breng je verdiende geld direct onder in de verschillende potjes. Nu je inmiddels weet hoeveel je uitgeeft, kan je deze bedragen daar op aanpassen. Stort het boodschappengeld direct op een huisrekening of leg het apart, en reserveer een bedrag dat je gebruikt voor persoonlijke uitgaven. Maar misschien wel het belangrijkst: zet direct een bepaald bedrag weg op een spaarrekening. Leer jezelf aan dat terugstorten aan het einde van de maand geen optie is. Sparen is sparen.
Zit je aan het einde van de maand krap? Kijk dan eens een avondje Netflix in plaats van een uitje naar de bios en probeer boodschappen nog scherper in te kopen. Kom je écht niet uit? Stel dan de bedragen in je verschillende potjes iets bij en probeer het de volgende maand opnieuw. Probeer in ieder geval elke maand iets te sparen.
3. Probeer schulden af te lossen
Het hebben van schuld kan het opbouwen van een spaarrekening behoorlijk in de weg staan. Breng daarom in kaart welke schulden je precies hebt, en maak een plan om deze af te betalen.
Eén manier is om te beginnen met de kleinste schulden. Op deze manier zie je snel resultaat en kan het afstrepen van schuldeisers een motiverend gevoel geven. Een andere manier van afbetalen kan zijn om te beginnen met de schulden met de hoogste rente. Hoe sneller deze afbetaald zijn, hoe meer geld dit op langere termijn scheelt.
Staar je echter niet blind op het afbetalen van schulden. Sommige leningen, zoals een studentenlening, hebben vaak een hele lage rente, en vaak krijg je tot wel 15 of 20 jaar de tijd voor aflossing. Het belangrijkste is echter wel dat je deze vaste lasten direct opzij zet of betaald op het moment dat je salaris binnenkomt.
4. Reduceer je vaste lasten
Je bent je er niet altijd van bewust, maar vaste lasten kunnen behoorlijk oplopen. Probeer deze daarom beter te controleren. Zet de verwarming eens 2 graden kouder in de winter, en trek de stekker uit elektronische apparaten of lampen die je bijna nooit verbruikt. Zorg ervoor dat je de TV altijd helemaal uitzet, in plaats van op stand-by. Deze apparaten kunnen energie slurpen! Ook een paar minuten korter douchen, kan op lange termijn veel geld sparen.
5. Wees bewust met baby-uitgaven
Als je een baby verwacht, is het belangrijk om financieel gezond te zijn. Want een baby kost veel geld! Bescherm jezelf echter tegen het uitgeven van veel geld aan je kleintje. Er zijn prima tweedehands producten te koop, waarmee je behoorlijk kan besparen. Denk aan grote uitgaven als een kinderwagen, bedjes, box en commode. Maar kijk ook eens in je vriendenkring rond voor het lenen van tweedehands kleertjes. Als dit niet mogelijk is, kan je ook op zoek naar tweedehands winkels.
Iedereen vind het leuk om alles nieuw aan te schaffen voor de baby, maar jouw kleintje heeft meer aan een gezonde spaarrekening voor onvoorziene kosten en een appeltje voor de dorst als hij of zij ouder is!
https://www.famme.nl/ruzie-partner-over-geld/