De gehoortest bij baby’s: hoe werkt dat?
Op 3 maart is het de Dag van het Gehoor. Deze dag staat volledig in het teken van gehoorverlies: wat zijn de oorzaken en gevolgen ervan, valt het te voorkomen en vanaf wanneer is geluid schadelijk? In Nederland wordt al snel na de geboorte een gehoortest gedaan bij een baby.
Gehoor is erg belangrijk. Een kind dat niet goed kan horen, kan ook niet goed leren praten. Goed kunnen horen en praten is belangrijk om contact te maken met andere mensen.
Wanneer krijgen baby’s een gehoortest?
In de meeste regio’s wordt de gehoortest tussen dag vier en zeven na de geboorte thuis uitgevoerd. Vaak wordt deze test gecombineerd met de hielprik. Soms wordt er van tevoren een afspraak gemaakt door het consultatiebureau, maar vaak komt de medewerker gewoon langs.
Hoe werkt een gehoortest bij baby’s?
De gehoortest wordt uitgevoerd door een ervaren medewerker van het consultatiebureau, dat deel uitmaakt van de Jeugdgezondheidszorg die deze test aanbiedt.
Tijdens het onderzoek wordt een klein dopje in het oor van je kind geplaatst, waar zachte geluiden uitkomen. De gehoortest is pijnloos en neemt slechts enkele minuten in beslag. De baby zal er nauwelijks iets van merken en zal waarschijnlijk gewoon doorslapen.
Moet je je voorbereiden op de gehoortest?
Geen bijzondere voorbereidingen zijn vereist, maar het is belangrijk dat de kamer tijdens de test stil is. Voor optimale resultaten moet baby kalm te zijn of slapen tijdens de gehoortest. Je kunt de baby in de wieg laten liggen of in je armen houden gedurende de test. Na de gehoortest krijg je meteen de uitslag.
De uitslag van de gehoortest
Bij ongeveer 95 op de 100 kinderen is de uitkomst van de gehoortest ‘normaal’. Dit betekent dat je kind op dat moment hoogstwaarschijnlijk goed genoeg hoort om zich normaal te ontwikkelen in spraak en taal.
De test biedt echter geen absolute garantie dat het gehoor van je kind perfect is. Daarom is het van belang om alert te blijven op het gehoor van je kind. Soms kan gehoorverlies pas later optreden, daarom is voortdurende aandacht voor het gehoor van je kind noodzakelijk.
Onvoldoende
Als de uitkomst van de gehoortest aangeeft dat het gehoor aan één of beide oren ‘onvoldoende’ is, hoeft dat niet per se te betekenen dat je kind permanent gehoorverlies heeft. Vaak zijn er andere factoren in het spel, zoals:
- Omgevingslawaai dat de test heeft verstoord.
- Onrust of huilen van je kind tijdens de test.
- Ophoping van oorsmeer in de gehoorgang of vocht achter het trommelvlies, mogelijk als gevolg van een verkoudheid.
In dergelijke gevallen wordt meestal na ongeveer een week een tweede gehoortest uitgevoerd.