Geheugen als een vis? Dit is waarom jouw geheugen je in de steek laat
Paniek!!! Wist je dat we al vanaf onze twintigste verjaardag hersencellen verliezen? Hierdoor verandert ook de manier waarop we herinneringen opslaan. Het kan dus zijn dat je steeds vaker merkt dat je geheugen je in de steek laat. Je hoeft niet bang te zijn dat je op je dementerende oma gaat lijken. Waarom jouw geheugen je in de steek laat kan meerdere redenen hebben.
Eigenlijk is het toch best raar als je erover nadenkt. Als dat liedje van twintig jaar geleden hoort, kun je ieder woord moeiteloos mee blèren, maar de naam van die nieuwe collega lijk je (vooral in belangrijke meetings) steeds te vergeten.
Verschil in betekenis
Onze geheugen is met een mooi woord arbitrair. Dat betekent dus dat we dingen vergeten die niet zo belangrijk zijn. Ons brein vindt het namelijk belangrijker dat we onthouden hoe we op een fiets stappen zonder keihard op onze bek te gaan, dan dat we dat feitje onthouden over welke kleur het beste bij welk sterrenbeeld past. Dat de songtekst van jouw favo nummer uit jouw pubertijd zo goed blijft hangen is niet zo raar. Muziek heeft namelijk een bijzondere betekenis voor onze hersenen. Muziek wordt gekoppeld aan gevoelens en emoties, wat onze hersenen gelukkig belangrijk genoeg vinden om te onthouden.
Redenen waarom je geheugen je in de steek laat
Onze hersenen onthouden dus alleen dingen die ‘belangrijk’ genoeg zijn. Maar waarom vergeet jij dan toch de verjaardag van je beste vriendin? Niet omdat je vriendin niet belangrijk is hoor! Er kunnen heleboel redenen zijn.
Ontbijt
Had mama vroeger toch gelijk: als je je korstjes opeet word je slimmer. Nouja, niet persé slimmer, maar het geeft je geheugen wel een boost als je je bloedsuiker een beetje op peil houdt. Eén van de redenen om dat te bereiken is een fijn ontbijtje.
Alcohol
Niet schrikken, een paar cocktails op zaterdagavond zullen jouw geheugen écht niet aantasten. Maar maken jouw vriendinnen vaak opmerkingen dat jij nooit de Bob zult zijn, aangezien je niet van de fles kunt afblijven, kan dit weleens een reden zijn. Een grote hoeveelheid alcohol kan namelijk wel je geheugen aantasten.
https://www.famme.nl/5-x-geheugen-boosters-voor-een-alerte-dag/
Stress
Believe it or not: maar kortstondige stress kan je juist alerter maken. Cortisol zorgt er namelijk voor dat je in een korte tijd meer opneemt en je geheugen dus full on werkt. Langdurige stress daarentegen kan je geheugen juist slechter maken.
Menopauze
We denken er liever nog lang niet aan, maar het zal straks toch echt gaan gebeuren. De hormonale opvliegers gaan helaas ook gepaard met geheugenverlies. Heb je wel een goed excuus waarom jij die boodschappen vergeet. Helaas voor het smoezenboek is dit tijdens de menopauze maar van kort duur. Zodra je hormonen weer in balans zijn kun je dit smoesje niet meer gebruiken.
Te weinig groenten
Wil jij tijdens de familiequizzen indruk maken op je broer en met die slimme antwoorden uit de hoek komen? Begin alvast met het eten van veel groenten. Vooral broccoli heeft een positief effect op je geheugen!
Kom maar op met dat potje Memory!