Sanne Verweij
Sanne Verweij Baby 24 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

De bijzondere betekenis van de gehechtheidstheorie

Je herkent het wel: jij en je baby zitten samen te spelen in de woonkamer als jij even snel wat moet halen in de keuken.De minuut dat je buiten de deur staat, begint je baby te huilen. Dan merk je pas hoe gehecht hij aan je is.

50 jaar geleden besloten onderzoekers te kijken naar de zogeheten gehechtheidstheorie. Dit veranderde de kijk op een ouder-kind relatie compleet. Onderzoekers Bowlby en Ainsworth ontdekten dat gehechtheid wordt ontwikkeld in de context van een beantwoordde relatie, niet alleen door het voeden van je kind, wat eerst werd gedacht.

Gehechtheidstheorie

De gehechtheidstheorie focust zich op de emotionele band tussen de opvoeder en het kind. Niet alleen de fysieke interacties zoals het voeden of luiers verschonen, maar de interactie tussen ouder en kind. Als de ouder reageert op de emotionele nood voor veiligheid van het kind, dan leert het kind dat hij op zijn ouders kan vertrouwen. Als een ouder daar niet op reageert, kan een kind daarop reageren door erg afhankelijk te zijn of door juist de ouder te ontlopen.

Afstemmen op je kind

Waarschijnlijk zullen er een aantal vragen gelijk bij je naar boven komen. Reageer ik dan wel goed op mijn kind? Of: hoe zit dat met al die keren dat mijn baby op mij moest wachten om gevoed te worden, omdat ik te laat thuis was? Elke moeder heeft weleens een moment waarop de reactie op haar kind niet helemaal goed ging. Soms ben je gewoon zo moe dat je de signalen van je baby verkeerd begrijpt. Dat geeft gelukkig niet, het mooie van de gehechtheidstheorie is dat je fouten mag en kan maken.

De goed genoeg moeder

Het onderzoek achter de gehechtheidstheorie verwacht niet dat je als moeder perfect bent. De moeder die het allemaal goed genoeg doet, begint met aanpassingen aan de behoeften van haar baby. Naarmate de tijd verstrijkt, past ze zich steeds minder aan, afhankelijk van het vermogen van de baby om daarmee om te gaan.

Een fijne moeder bouwt al vroeg een band met de baby op door in zijn behoeften te voorzien, zelfs als de moeder haar eigen behoeften daarvoor moet opofferen. Hierdoor weet de baby dat er voor hem gezorgd wordt en de verzorger vertrouwd kan worden. Het is dus prima om niet de perfecte moeder te zijn.

Goede foutjes

Als moeder kan je niet altijd doorgaan met het opofferen van jezelf; er zal een moment komen waarop je als moeder niet hondert procent voor je kind klaar kan staan. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je denkt dat je baby honger heeft, maar hij bedoelt dat hij wil slapen. Deze foutjes zijn ook nodig, want zo ontwikkelt je kind andere vaardigheden. Hij leert omgaan met stress en onafhankelijk te worden.

Een goede hechting

Voordelen van een goede hechting zijn dat je kind zich lichamelijk, geestelijk en sociaal gaat ontwikkelen. Als hij ouder wordt kan hij vriendschappen en realaties aangaan. Hij leert namelijk hoe je conflicten in relatie oplost en hoe ze vertrouwen op kunnen bouwen. Vertrouwen is het belangrijkste voor een gezonde relatie. En een pluspunt: kinderen met veel vertrouwen zijn meer geneigd om hulp te aanvaarden.

Sociale isolatie en stress van lockdown hadden invloed op hersenen van kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme