Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Nieuws 15 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

1 op de 5 gehandicapte kinderen heeft geen vriendjes en dit kun jij eraan doen

Gehandicapte kinderen hebben het vaak moeilijk in onze maatschappij. Zo blijkt ook opnieuw uit onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind. Volgens het onderzoek heeft één op de vijf gehandicapte kinderen geen vriendjes en wordt de helft nooit uitgenodigd voor kinderfeestjes.

De stichting roept naar aanleiding van het onderzoek de politiek én de samenleving met klem op om meer contact te zoeken met gezinnen met een gehandicapt kind. “Het is van groot belang dat alle kinderen met een handicap zo snel mogelijk ín de samenleving meedoen. Dat zij gewoon kunnen meedraaien op een reguliere school, op de sportclub en in de speeltuin in de buurt”, zegt de stichting.

Onderzoek

In opdracht van Stichting het Gehandicapte Kind deed onderzoeksbureau Kien onderzoek onder kinderen tussen 6 – 18 jaar naar hoe zij hun dagelijkse leven ervaren en hoe zij hun toekomst zien. Aan dit onderzoek deden in totaal 600 kinderen mee.

Maar liefst 19 procent van de kinderen met een handicap gaf daarbij aan geen enkel vriendje of vriendinnetje te hebben. En de kinderen met een handicap die wél een vriendje hebben, geven aan dat ze hun vriendjes niet zo vaak zien als dat ze zouden willen. Dit komt voornamelijk doordat school te ver weg is en faciliteiten, zoals speeltuinen of sportverenigingen, in de buurt niet toegankelijk zijn. Ook geven kinderen met een handicap aan dat ze niet genoeg aansluiting met kinderen zonder handicap vinden.

En dit kan anders volgens Joël Spierlings (11 jaar): “Kinderen met en zonder handicap kunnen hartstikke goed samen spelen, maar veel ouders hebben hier geen besef van. Vaak zeggen volwassenen: ‘het kan niet’. Wij begrijpen ook wel dat niet alles kan, maar het ‘kan vaak wel’. Tijdens een potje voetballen bijvoorbeeld kan iemand in een rolstoel goed op het doel. Wij kinderen zijn wel creatief in het vinden van oplossingen. Ik zou graag willen dat alle kinderen meedoen. En wij ook.”

Kinderfeestjes

Dat kinderfeestjes een belangrijke gebeurtenis zijn voor kinderen hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Dat maakt het des te verdrietiger dat van de kinderen met een handicap slechts de helft weleens uitgenodigd wordt voor een feestje. Een van de redenen hiervan is dat ouders van kinderen zonder handicap denken dat het lastig samen spelen is met kinderen met een handicap.

In de praktijk blijkt er meer mogelijk te zijn, geeft Pauline Muijs (12 jaar) aan: “Ik ben blij dat mijn vriendinnen steeds vaker met mij in gesprek gaan als ze hun kinderfeestje geven. Ik kan meer met mijn rolstoel dan dat er vaak wordt gedacht. Soms komt het nog wel eens voor dat de ouders van een vriendin al hebben bepaald dat ik niet meekan. Dan stel ik altijd de vraag: waarom denk je dat ik het niet kan? Soms komt er uit dat het inderdaad zo is en soms kan ik wel mee. Ik vind het belangrijk dat ouders van het positieve uitgaan en het wel proberen.”

Wat kun jij doen?

Wil jij als ouder gehandicapte kinderen helpen, dan kun je de volgende dingen doen:

  • Woont er een kind met een handicap in jouw buurt? Zoek contact en vraag gewoon: ‘Zullen we een keertje iets samendoen?’ Contact maken door te vragen is de eerste stap.
  • Ieder kind vindt het leuk om uitgenodigd te worden voor een verjaardag, feestje of uitje. Ook kinderen met een handicap. Denk daarbij niet in beperkingen, maar in mogelijkheden!
  • Kom in actie en strijd mee tegen eenzaamheid. Met je school, familie, vrienden, collega’s of serviceclub, het kan allemaal. Elke actie, hoe groot of klein ook, draagt eraan bij dat kinderen met een handicap zich niet meer eenzaam hoeven te voelen.
  • Leer je kind over gehandicapte kinderen, bijvoorbeeld door een passend boek voor te lezen. Er zijn diverse kinderboeken geschreven waarin de hoofdpersoon een handicap heeft.
  • Of bekijk de film ‘Strijder’. Dit stoere, meeslepende en op waarheid geïnspireerd verhaal gaat over de 12-jarige Dylan die door een ongeluk in een rolstoel belandt, maar vastberaden is om zijn droom na te jagen.

Meer tips over hoe jij gehandicapte kinderen kunt helpen vind je hier.

Steeds meer kinderen met autisme en ADHD: ‘Je werkt een soort handicap in de hand’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme