Geen plek op kinderopvang en BSO: ‘Eerst de kinderopvang regelen, dan de verloskundige’
De personeelstekorten in de kinderopvang bezorgen steeds meer ouders kopzorgen en een oplossing lijkt nog niet in zicht. Zelf als je jouw ongeboren baby aan het begin van je zwangerschap inschrijft bij een kinderdagverblijf kan het zo zijn dat je na de bevalling nog maanden moet wachten. Er is namelijk bijna geen plek meer op de kinderopvang te krijgen.
Iedere ouder weet het, is het niet uit eigen ervaring, dan is het wel door verhalen uit de omgeving. Kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang (BSO) zitten vol en wachtlijsten zijn meer regel dan uitzondering. Momenteel werkt 90 procent van de kinderdagverblijven met een wachtlijst, blijkt uit onderzoek van Kinderopvang Werkt. Van de BSO’s heeft 77 procent een wachtlijst en ook in de peuteropvang, zoals de peuterspeelzaal, nam het aantal organisaties met een wachtlijst toe naar 59 procent.
Geen plek op de kinderopvang
De wachtlijsten zijn echter niet het enige probleem, ook ouders met lopende contracten bij de kinderopvang hebben regelmatig het nakijken. Contracten worden simpelweg verscheurd als er niet genoeg personeel beschikbaar is. Of kinderen kunnen om de haverklap niet gebracht worden wanneer er bijvoorbeeld een pedagogisch medewerker ziek is.
Moeder Renske uit Den Haag loopt regelmatig tegen dit probleem aan: “Het is afgelopen maand al vier keer voorgekomen dat we ‘s ochtends worden gebeld omdat er die dag geen plek is voor mijn zoontje van elf maanden. Gelukkig hebben mijn vriend en ik de mogelijkheid om thuis te werken, maar ook dat is niet ideaal met een rondkruipende baby. Dat betekent om de beurt werken en ‘s avonds de rest inhalen.”
Ook geen plek op de BSO
Maar ook op de BSO’s is het probleem groot. Famme’s redacteur Laurien weet daar alles van, haar zoontje gaat binnenkort naar school, maar kan niet samen met zijn broer naar de BSO. “Hij begint pas in maart op school, maar staat nu al op de wachtlijst. Best wel frustrerend. Ergens hoop ik dat er nog een plekje vrij komt, want ik heb geen idee hoe we het anders gaan doen. Dan zal ik waarschijnlijk uren moeten gaan inleveren qua werk.”
Geen oplossing in zicht
Een oplossing lijkt er voorlopig ook nog niet aan te komen. Sterker nog, het probleem wordt misschien alleen maar groter. Per 1 januari verdwijnt namelijk de regel dat het aantal uren opvang dat je vergoed krijgt vanuit de overheid gekoppeld is aan het aantal uren dat je werkt. Iemand die één uur per week werkt zou dan in theorie vijf dagen opvang kunnen krijgen. “We verwachten daardoor een toename in de vraag”, zegt Emmeline Bijlsma, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang BK.
Per 1 januari 2025 wordt de opvang bovendien vrijwel gratis. Werkende ouders krijgen dan 95 procent van de kinderopvangkosten vergoed, ongeacht wat zij verdienen. “Ook dat leidt naar verwachting tot meer aanvragen, terwijl de capaciteit er niet is. Dat betekent dat nog meer ouders nog langer op wachtlijsten komen te staan”, zegt Bijlsma.
Inschrijven tijdens de zwangerschap
En dat terwijl het probleem nu al in veel plaatsen extreem groot is, zo ervaart ook Merel die momenteel twaalf weken zwanger is. Nog vóórdat ze überhaupt een verloskundige had uitgekozen schreef ze haar baby al in bij de kinderopvang. “Ik had gehoord van mensen dat het echt heel moeilijk was om een plekje te vinden. Uiteindelijk is het wel gelukt, maar niet op de dagen die mijn voorkeur hadden. Gelukkig kan ik qua werkdagen wel wat schuiven.”
Tips als er geen plek is op de kinderopvang
- Probeer andere dagen, de woensdag en vrijdag zijn vaak nog steeds makkelijker om opvang te krijgen dan maandag, dinsdag en donderdag.
- Denk na over een gastouder of oppas aan huis, in sommige gevallen is dat makkelijker te vinden.
- Kijk of je met andere ouders een afspraak kunt maken om op elkaars kinderen te passen.
- Overleg met je werkgever, misschien zijn er mogelijkheden om je werktijden aan te passen of om meer thuis te werken.
Onderzoek: groot deel baby’s ervaart stress bij start kinderopvang