Wat kun je doen als je geen klik hebt met de kraamverzorgende?
Wanneer je net bent bevallen is het fijn om een kraamverzorgende in huis te hebben. Zeker in de eerste week kun je die hulp goed gebruiken. De meeste gezinnen zijn erg blij met de kraamzorg, maar wat kun je doen als je een kraamverzorgende toegewezen krijgt waarmee je geen klik hebt? Wij geven je enkele tips.
Een kraamverzorgende is er in de kraamperiode om jouw gezin te ondersteunen. Niet alleen wordt in deze periode het herstel van de kraamvrouw nauwlettend in de gaten gehouden, ook kan de kraamverzorgende helpen met het op gang brengen van de borstvoeding. Daarnaast is de kraamverzorgende er ook om te helpen met de baby. Zo helpt ze jullie met de baby in bad doen, wordt het gewicht van de baby bijgehouden en gecheckt of er genoeg gedronken, gepoept en geplast wordt.
Geen klik met kraamverzorgende
Wanneer je net bevallen bent voel je je extra kwetsbaar. Je bent moe, beurs en zit vol met adrenaline. Het kan soms wat ongemakkelijk zijn om een kraamverzorgende in huis te hebben. Je kent haar vaak niet en het kan zijn dat de klik tussen de kraamverzorgende en jouw gezin uitblijft. Dat is dan knap lastig. Wat kun je in zo’n geval doen?
1. Kraamplan bespreken
Wanneer je niet op één lijn zit met je kraamverzorgende dan is het goed om nog een keer het plan te bespreken. In een kraamplan staat wat je belangrijk vindt en hoe je je kraamweek voor je ziet. Op deze manier kan de kraamverzorgende beter rekening houden met jouw wensen.
2. Ga in gesprek
Als je merkt dat de kraamverzorgende zich niet aanpast na het lezen van jouw kraamplan, dan is het goed om daarover nogmaals te praten. Vertel haar wat je dwars zit en wat je belangrijk vindt. Wanneer je geen energie hebt om dit gesprek te voeren, dan kan je partner of iemand anders die dichtbij je staat dit van je overnemen. Hopelijk past de kraamverzorgende zich na het gesprek aan, zodat je toch kunt genieten van je kraamtijd.
3. Contact met kraambureau
Wanneer je het idee hebt dat de situatie niet gaat veranderen, dan kun je contact opnemen met het kraambureau. Wacht hier zeker niet te lang mee. Vertel aan het kraambureau dat het je geen klik hebt met de kraamverzorgende. Het is belangrijk dat dit wordt gedeeld. Hopelijk kan het kraambureau snel schakelen en de volgende dag een andere kraamverzorgende sturen. Een kraamorganisatie weet als geen ander hoe belangrijk het is om een positieve en liefdevolle kraamtijd te hebben.
Kraambureau of zelfstandig kraamverzorgende?
Wanneer je zwanger bent en je op zoek bent naar kraamzorg dan kun je kiezen uit twee opties: een kraambureau of een zelfstandig kraamverzorgende. Bij een kraambureau zijn meerdere kraamverzorgenden in dienst. Vaak krijg je een intake met een kraamverzorgende of medewerker van het kraambureau, maar dat hoeft niet te betekenen dat je haar ook daadwerkelijk tijdens je kraamperiode krijgt.
Het kan dus zomaar zijn, dat je iemand in huis krijgt waarmee het niet zo goed klikt. Bij een zelfstandig kraamverzorgende is die kans kleiner. Een zelfstandig kraamverzorgende werkt als ZZP’er. Zij doet de intake, het bezoek aan huis en is ook de kraamperiode bij jou thuis aanwezig. Deze manier van werken is vaak persoonlijker en de kans is kleiner dat het tussen jullie niet klikt. Je kunt kiezen voor wat jij het fijnste vindt.