Geen babyboom: 5x bijzondere redenen waarom steeds meer vrouwen geen kinderen willen
Eerder dit jaar werd duidelijk dat de voorspelling van een babyboom tijdens de corona niet uitkwam. Ondanks veel stelletjes meer tijd met elkaar doorbrengen, zijn de geboortecijfers niet gestegen. En daar is een bijzondere verklaring voor.
Toen we aan het begin van de pandemie te horen kregen dat we ons moesten voorbereiden op een langdurige lockdown, konden we 1 en 1 wel bij elkaar optellen. Als we meer tijd met elkaar door zouden brengen, konden er immers twee dingen gebeuren: oftewel zouden de scheidingsaanvragen stijgen, oftewel zouden er meer geboortekaartjes verstuurd worden. Dat laatste is in ieder geval niet gebeurd, en wel op deze reden.
Minder baby’s geboren
Natuurlijk zijn er een heleboel kersverse ouders die wél hun gezinnetje wisten uit te breiden. Zo mochten celebrities als Romee Strijd, Kim Feenstra, Katja Schuurman en Channah Koerten hun baby afgelopen jaar in de armen sluiten. Maar als we naar de cijfers kijken, is er afgelopen geen sprake geweest van de voorspelde babyboom.
Bewuste keuze
Dat er afgelopen jaar geen sprake was van een babyboom kan door een aantal factoren te verklaren zijn. Eén van die verklaringen zou zijn dat vrouwen er bewust voor kiezen om geen kinderen te nemen. Hun redenen?
1. Werkloosheid
Vrijwel iedereen heeft afgelopen jaar moeite moeten doen om zijn koppie boven water te houden. Ondanks het aantal werkenden de afgelopen drie maanden is gestegen, zaten er in September toch nog vier miljoen zonder betaald werk thuis. En je kunt je wel voorstellen dat bij huishoudens waar afgelopen jaar een salaris wegviel, het krijgen van kinderen nou niet de eerste prioriteit is geweest.
2. Stijgende huizenmarkt
Best logisch: als jij de huizenmarkt ziet stijgen, zul jij nog wel twee keer achter je oren krabben of jij je gezin nog wel wilt uitbreiden. De huizenmarkt is het afgelopen jaar met bijna 18 procent gestegen. Volgens de Volkskrant is dat de snelste toename in ruim 20 jaar tijd.
3. Normaal tijdens een economische crisis
Alison Gemmill, een demograaf aan de Johns Hopkins University, verklaart dat dit een ‘normaal’ gevolg is van een economische crisis. Volgens haar kunnen we zien dat er bij iedere economische cijfers de geboortecijfers negen maanden later dalen.
4. Sceptisch
Sta hier even bij stil: als jij behoort tot de late millennials heb jij twee grote economische crises overleefd. Naast de huidige coronacrisis heb jij de Kredietcrisis tussen 2007-2011 bewust meegemaakt. Begrijpelijk dat millennials nogal sceptisch zijn over de toekomst.
5. Stress in de relatie
Dat crisistijden niet bevordelijk zijn voor een relatie, is geen verrassing. Vorig jaar is het aantal echtscheidingen met een kwart gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor. Ook als koppels geen scheiding aanvroegen, kan een lockdown behoorlijk wat stress met zich meebrengen. Dan denk je wel twee keer na of je nog (meer) kinderen wilt.
Esther: ‘Ik wil geen kinderen en daar heb ik vrede mee. Nu anderen nog’