Verlies je steeds vaker je geduld? Met deze tips word jij een relaxte ouder
Het is pittig. Zorgen voor een (of meerdere) kids, je werk, het huishouden onderhouden en dan ook nog ergens af en toe tijd voor jezelf vrij maken. Misschien krijg je weinig slaap of word je meerdere keren wakker per nacht.
Oh, en dan is er ook nog je partner die aandacht van je wil.
Zo word je een relaxte ouder
Al die dingen kunnen je veel energie kosten, helemaal als je het gevoel krijgt de controle en je geduld te verliezen. Omdat niemand naar je luistert of omdat je het niet bij kan houden en het gevoel hebt achter de feiten aan te lopen… herkenbaar en vervelend!
Je verliest dan steeds vaker je geduld bij je kinderen en achteraf voel je je schuldig. Met deze tips word je hopelijk (weer) zen en verlopen de dagen soepeler.
1. Neem tijd voor jezelf
Ha, was het maar zo makkelijk hè? Toch is dit wel echt een van de belangrijkste dingen om te doen als je merkt dat je steeds vaker je geduld verliest en alleen maar aan het mopperen bent op je kinderen. Of constant ‘ontploft’.
Je lontje is kort, je emmer is vol, je batterij is leeg: je kan niet meer. Het is tijd om op te laden. Overleg met je partner wanneer je tijd voor jezelf in kan plannen en doe dat dan ook. Ga een ochtendje winkelen in je eentje, even naar de sauna of boek een massage. Slaap uit, neem een lange douche of ga in bad, neem de tijd voor jezelf zonder bezig te zijn met andere dingen. Ga wandelen en drink koffie in je eentje.
Eigenlijk maakt het niet uit wat je doet, als je maar even geen mama, partner, collega of vriendin bent op dat moment.
2. Achterhaal het gedrag van je kinderen
Worden je kinderen ‘vervelend’ aan het einde van de dag (oftewel tijdens spitsuur) als jij staat te koken? Kijk waar dat vandaan komt: zijn ze moe, hebben ze honger, eten jullie eigenlijk te laat? Misschien kan je eerder koken of alvast iets klaarmaken voor de volgende dag. Of vervelen ze zich?
Zet dan voordat je gaat koken iets ‘nieuws’ voor ze klaar: speelgoed dat al een tijdje achterin de kast lag, maar wat toch wel weer heel leuk is. Pak een stapel zoekboeken, zet een luisterboek aan of geef ze een taakje wat ze leuk vinden. Misschien wil je kind wel meehelpen koken?
Moet je nog boodschappen doen nadat je de kinderen hebt opgehaald van de BSO en het kinderdagverblijf? Waarschijnlijk ben je zelf al moe en je kinderen ook. En iedereen heeft trek. Niet het beste moment voor boodschappen, probeer die eerder te doen zonder kinderen als dat lukt.
En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen van gedrag van je kind en jezelf wat eigenlijk voortkomt uit iets anders. Als je dit weet, ben je al een stuk verder. Je kan namelijk rekening houden met de achterliggende reden en dan word je automatisch minder snel boos op je kind. Je kan je dan namelijk inleven in zijn gevoel.
3. Voel je (onterechte) boosheid opborrelen?
Voel je dat je boos wordt, terwijl je weet dat er eigenlijk niet zo veel aan de hand is en je boosheid eigenlijk voort komt uit je eigen moeheid, frustraties of stress op het werk? Laat je kind dan weten dat je even een momentje voor jezelf nodig hebt. Loop de kamer uit (als dit veilig kan, niet met pannen op het vuur dus), om tot rust te komen. Ga bijvoorbeeld even iets anders doen, adem in en uit en haal de negatieve gedachtes uit je hoofd. Buitenlucht helpt vaak al: snuif even een paar keer frisse lucht in en uit.